Vasara ir tas skaistais gadalaiks, kad mūs lutina plašs zaļumu,
augļu un dārzeņu klāsts. Beidzot sāk nogatavoties arī vietējie
gardumi! Turklāt šajā laikā grilējam, cepam uz ugunskura,
rīkojam piknikus pie dabas un visādi citādi baudām vasaras
ēdienkarti. Tomēr kā uz to reaģē mūsu vēders un gremošanas
sistēma? Reizēm tā sāk protestēt pret lielo dažādību un mūsu
kulinārajiem eksperimentiem… Tādēļ piedāvājam farmaceites
Ilzes Priednieces padomus, kādi ārstnieciskie augi šajā laikā
noderēs gremošanas sistēmas veselībai.
Augi pret dažādām gremošanas problēmām
Tuvojoties vasaras saulgriežiem, kad tradicionāli galdā tiek
celti visdažādākie gardumi, sākot ar jāņusieru, beidzot ar visa
veida grilētiem gaļas ēdieniem, našķiem un uzkodām, aktuāls
kļūst jautājums par smaguma sajūtu vēderā un citām gremošanas
sistēmas problēmām. Svētku laiks nav attaisnojums neveselīgai un
negausīgai ēšanai – arī svētku galdu var plānot veselīgi un
pārdomāti, tā, lai pēc tam nejustos slikti. Tomēr, ja
saskaraties ar gremošanas sistēmas problēmām svētkos vai
ikdienā, talkā var nākt ārstnieciskie augi, kas noderēs dažādu
problēmu risināšanai.
-
Gremošanas veicināšanai noderēs piparmētras lapas,
vērmeles, asinszāles, raudenes, pelašķa un augstiņa laksti,
ķimenes augļi, pienenes saknes. -
Pret gāzu veidošanos palīdzēs ķimenes, fenheļa, anīsa
augļi, piparmētras un melisas lapas, kumelītes ziedi un raudenes
laksti. -
Ēstgribas ierosināšanai talkā nāks vērmeles laksti,
pienenes un cigoriņa saknes, augstiņa laksti un apiņa augļkopas. -
Žults sekrēcijas veicināšanai lietojiet mārdadža
augļus, pienenes saknes, dzeltenās kaķpēdiņas ziedus un
vērmeles lakstus. -
Smaguma sajūtu kuņģī palīdzēs mazināt ārstniecības
augi, kas veicina gremošanu – pienenes saknes, ķimeņu augļi,
piparmētras un citi. Šeit gan noderīgi arī gremošanu veicinoši
līdzekļi – fermentu preparāti tablešu veidā, kas palīdzēs
sašķelt pārtiku, tādējādi atvieglojot smaguma sajūtu kuņģī.
Šo ārstniecības augu preparāti aptiekās ir pieejami atsevišķā
vai kombinētā veidā – gan kā zāļu tējas, gan atsevišķu
drogu, gan kompleksu zāļu tēju veidā. Pieejamas arī tinktūras,
šķidrumi, tabletes – izvēlieties sev ērtāko un tīkamāko.
Garšaugi un garšvielas vēdera labsajūtai
Ļoti vērtīgi ikdienas maltīšu pagatavošanai ir izmantot gan
garšaugus, gan garšvielas, kas ne tikai uzlabos ēdiena garšu,
smaržu un izskatu, bet būs noderīgi arī gremošanas sistēmas
veselībai. No garšaugiem gremošanas sistēmas veselībai ieteicami
ir piparmētras, anīss, salvija, raudene, cigoriņš, baziliks,
dilles, majorāns, fenhelis, ķimenes, koriandrs un timiāns, bet no
garšvielām – kurkuma, kanēlis, kardamons, krustnagliņas.
Šie aromātiskie garšaugi un garšvielas padarīs maltīti daudz
interesantāku, palīdzēs atklāt jaunas garšas, vienlaikus
rūpējoties par gremošanas sistēmas veselību un labsajūtu!
Tāpat atcerieties par sabalansētu un pilnvērtīgu uzturu,
pietiekamu ūdens lietošanu un fiziskajām aktivitātēm ikdienā!