Ceturtdiena, 18. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+3° C, vējš 0.89 m/s, DR vēja virziens

Kāpēc rudenī biežāk izjūtam kuņģa dedzināšanu un kā to mazināt?

Rudens ir ražas laiks, kad pieejami dažādi
pašmāju augļi un dārzeņi, arī tādi produkti, kas mēdz
pārlieku kairināt kuņģi, veicinot pastiprinātu sālsskābes
izdalīšanos. Ja barības vads ir jutīgs, tad drīz vien tiek
izjusta arī nepatīkama dedzināšana aiz krūšu kaula. Kā vēl
izpaužas atvilnis jeb kuņģa dedzināšana un, kādus
priekšnoteikumus ievērojot, varam pašsajūtu uzlabot, skaidro
gastroentroloģe Ilona Vilkoite un sertificētā farmaceite Ivanda
Krastiņa.

“Lai arī kuņģa
dedzināšana ir viegli pamanāma, var gadīties, ka atviļņa
izpausmes tiek izjustas pavisam citādi nekā ierasts domāt.
Tipiskās atviļņa izpausmes ir dedzināšana aiz krūšu kaula,
atraugas un diskomforts vēdera augšdaļā, bet daži šo problēmu
izjūt citādāk – netipiskāk. Šķiet, ar kuņģi viss ir labi,
bet tiek novērota pastiprināta siekalu izdalīšanās, skāba garša
mutē, nelabums vai rīšanas grūtības. Ja kuņģa skābe atpakaļ
pa barības vadu nokļūst vēl tālāk, tas var izraisīt arī ārpus
barības vada esošo orgānu gļotādas bojājumus, piemēram,
iekaisumu rīklē, deguna blakusdobumos, zobu kariesu,
neizskaidrojamu klepu, acu asarošanu un kamola sajūtu kaklā,”
skaidro gastroentroloģe.

Dedzināšana kuņģī
bieži vien arī pēc svētkiem

“Par nepatīkamām
sajūtām kuņģī klienti aptiekā biežāk sūdzas arī pēcsvētku
periodos. Tas saistāms gan ar to, ka svētkos atļaujam sev
produktus, kurus ikdienā nelietojam un kuri ir kuņģi kairinoši,
gan tāpēc, ka grēkojam ar pārēšanos. Tādos gadījumos labākais
veids, kā izvairīties no kuņģa dedzināšanas, ir ieradumu maiņa.
Taču gadās arī situācijas, kad ārsts konstatējis, ka bez
medikamentiem no šīs problēmas nav iespējams izvairīties,”
stāsta farmaceite Ivanda Krastiņa.

5 padomi, lai mazinātu
kuņģa dedzināšanu

Kairinātam kuņģim
piemērots uzturs

Ja uzturā izvēlamies
lietot produktus, kas liek kuņģī pastiprināti izdalīties
sālsskābei, tā mēdz nonākt atpakaļ barības vadā, izprovocējot
gastroezofagiālo refluksu jeb atvilni. Jo vairāk sālskābe
izdalās, jo jutīgāks barības vads, jo izteiktāks būs
dedzināšanas simptoms. Kairinātam kuņģim piemērotāka būs
ēdienkarte, kurā ir kartupeļi, graudaugi (griķi, kvinoja,
bulgurs, brūnie rīsi, kuskuss, bet ne rudzu vai kviešu maize),
baltā gaļa, tvaicēti dārzeņi, ķirbji, bet jāatturas no
alkohola, piena produktiem, tomātiem, šokolādes, trekna, cepta
ēdiena, kūpinājumiem, marinētas gaļas, desām, ķiplokiem,
sīpoliem, citrusaugļiem, skābām ogām, saldiem, sevišķi
gāzētiem dzērieniem. Jārēķinās – ja dedzināšanu izraisa
tomāti, visdrīzāk to izraisīs arī jebkurš cits produkts, kas no
tomātiem izgatavots, – kečups, tomātu zupas, sula, tomātu
pasta.

Regulāras
ēdienreizes

Atviļņa gadījumā
nevar eksperimentēt pat ar šobrīd tik populāro periodiskās
badošanās uztura režīmu. Nekādas badošanās! Ēdienreizēm
jābūt regulārām, biežām, bet mazām porcijām, kas nepārsniedz
dūres izmēra lielumu. Lai atvilni neizprovocētu, nedrīkst
pārēsties.

Pēc ēdienreizēm
necilāt smagumus, negulšņāt

Pāris stundas pēc
maltītes necilā smagumus virs 5 kg, nenoliecies uz priekšu, bet
nedrīkst uzreiz arī doties atgulties. Vismaz pāris stundas
jāpavada vertikālā stāvoklī. Ja dedzināšanas sajūta nemitējas
arī pirms naktsmiera, dodoties gulēt, ieteicams pacelt augstāk
galvgali, lai kuņģa skābei liegtu iespēju atkal ieplūst barības
vadā. Režīms, uzturs, produkti, ko ikdienā lietojam, nosaka to,
cik kuņģa skābe aktīvi izdalīsies. Ja problēma nomoka regulāri,
jādomā, kā dzīvesveidā iekļaut vairāk fizisko aktivitāšu,
atmest smēķēšanu, mazināt lieko svaru.

Prātīgi ar zāļu
tējām un karstajiem dzērieniem

Lietojot dažāda
veida zāļu tējas un karstos dzērienus, ieteicams pievērst
uzmanību to sastāvam. Piemēram, piparmētra ir viens no tiem
augiem, kas var pastiprināt dedzināšanas simptomus, bet tēju
maisījumu sastāvā, kas paredzēti gremošanas veicināšanai, kā
reiz, mēdz būt arī piparmētra. Arī ar tējām, kas satur kofeīnu
(melnā, zaļā tēja), ir jāuzmanās. Arī ar karsto dzērienu
baudīšanu, kuru sastāvā ir ogas vai ingvers nevajadzētu
aizrauties. Kuņģa dedzināšanas gadījumā daudz labāka izvēle
būs kumelīšu tēja, liepziedi, kliņģerītes.

Skābi bloķējošie
medikamenti

Ja izmaiņas
dzīvesveidā neuzlabo pašsajūtu, tad pret dedzināšanu labi
palīdz medikamenti. Antacīdi ir vielas, kas neitralizē kuņģa
skābi un to saturošie medikamenti būs kā “ātrā palīdzība”,
jo neitralizēs skābi un dos atvieglojumu. Ja problēma ir regulāra
un atkārtojas, tad iesaka lietot protoņu sūkņa inhibitorus –
zāles, kas samazina sālskābes izdalīšanos. Turpretim, ja
atvilnis saasinājies tik tālu, ka sūdzības par dedzināšanu aiz
krūšu kaula atkārtojas ik dienu, ārsts var rekomendēt zāles
lietot arī kursa veidā, līdz pašsajūta uzlabojas. Arī tad, ja
ieplānots kāds brauciens, viesības vai ceļojums, kur zināms, ka
būs sarežģīti pieturēties pie kuņģim piemērotas ēdienkartes,
skābi mazinošos preparātus profilaksei var uzsākt lietot jau
nedēļu pirms tā. Ja zāles nepalīdz, simptomi saglabājas
ilgstoši, turklāt klāt parādās vēl jauni (svara zudums bez
iemesla, vemšana, kamola sajūta kaklā), noteikti jādodas pie
ārsta.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.