Ziema ir laiks, kad no dienvidu zemēm uz Latviju atceļo plašs
citrusaugļu klāsts – veikalos ir pieejami pavisam svaigi un
sulīgi apelsīni, mandarīni, pomelo, citroni, kumkvati, laimi. Tie
ir iekarojuši pastāvīgu vietu mūsu ēdienkartē. Daudziem tas ir
veselīgs gardums un C vitamīna avots imunitātes stiprināšanai,
taču nekontrolēts citrusaugļu patēriņš nav ieteicams un
veselīgs. Kā citrusaugļi ietekmē veselību, cik daudz tos var
ēst, bet kuriem cilvēkiem no šiem augļiem būtu jāatturas,
skaidro farmaceite Zane Melberga.
Citrusaugļu ietekme uz veselību un pašsajūtu
Citrusaugļiem ir ļoti daudz pozitīvu īpašību, jo tie ne vien
satur daudz noderīgu vitamīnu, bet ir arī bagātīgs šķiedrvielu
avots. Citrusaugļos esošais C vitamīns veicina šūnu aizsardzību
pret oksidatīvo stresu, kā arī normālu kolagēna veidošanos. Tas
savukārt nepieciešams normālai asinsvadu, kaulu, skrimšļu,
smaganu, ādas darbībai, kā arī palīdz mazināt nogurumu un
nespēku. Farmaceite skaidro, ka citrusaugļos izteiktā C vitamīna
daudzums ne tikai palīdzēs izsargāties no dažādām infekcijām
un stiprināt imunitāti, bet arī paātrinās atlabšanu
saaukstēšanās gadījumā, kā arī veicinās uzņemt pārtikā
esošo dzelzi un citas vērtīgas lietas.
Citrusaugļi arī palīdz nodrošināt stabilu cukura līmeni
asinīs – pēc veselīgo našķu ēšanas cukurs izdalās lēni un
vienmērīgi, sniedzot enerģiju ilgākam laikam. Citrusaugļos ir
arī daudz kālija, kas ir nepieciešams muskuļiem, minerālvielu
balansam un šķidrumu plūsmas regulēšanai organismā, kā arī
tas palīdz labāk izskalot ķermenī esošos sāļus.
Ņemot vērā C vitamīna labvēlīgo ietekmi uz imūnsistēmu
kopumā, dienā profilaktiski ieteicams lietot 1000 mg vitamīna,
taču saaukstēšanās gadījumā devu ieteicams palielināt līdz
2000 mg, lai stimulētu imūnsistēmas darbību. Nepieciešamās
devas uzņemšana ik dienu vien ar citrusaugļiem varētu radīt
izaicinājumu, tādēļ farmaceite skaidro, ka aptiekās iespējams
iegādāties uztura bagātinātājus tablešu, sīrupu, kapsulu,
pilienu vai putojošu tablešu formā, tādējādi ievērojami
atvieglojot nepieciešamā vitamīna uzņemšanu ikdienā. Savukārt
cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar kuņģi, jāizvēlas ilgstošas
iedarbības C vitamīns, kas nevis izšķīst uzreiz kuņģī, bet
izdalās zarnu traktā, taču par tā labāko veidu un lietošanu
ieteicams konsultēties ar farmaceitu.
Citrusaugļi un to īpašības
Citrons jeb visu citrusaugļu karalis. No visiem vitamīniem un
minerālvielām, citronā visvairāk ir C vitamīna, bet dienā apēst
100 gramus svaiga citrona varētu būt liels izaicinājums, tāpēc
farmaceite uzturā iesaka iekļaut arī citus C vitamīna avotus vai
arī to uzņemt ar uztura bagātinātājiem. Papildu C vitamīnam,
citrons satur neliela daudzuma B grupas vitamīnus, kalciju, dzelzi,
magniju, kāliju un fosforu.
Laims satur ne tikai daudz C vitamīna, bet arī B vitamīnu,
kāliju, kalciju, dzelzi un citus vitamīnus. Pateicoties
askorbīnskābei un kālijam, laims ir spējīgs nostiprināt
asinsvadu sieniņas, tādēļ to rekomendē sirds un asinsvadu
slimību profilaksei. Laims pasargā zobus no kariesa un sliktām
nogulsnēm, kā arī novērš smaganu asiņošanu. Laims satur
pektīnu, kas veicina toksisko vielu izvadīšanu no mūsu organisma.
Savukārt ēteriskās vielas, kuras satur šis zaļais auglis, uzlabo
apetīti, palielina kuņģa sulas izstrādi, stimulē gremošanas
traktu, tāpēc austrumu virtuve pie pusdienām vai vakariņām
piedāvā mērces vietā laima daiviņu.
Apelsīni un mandarīni satur arī B grupas vitamīnus un
minerālvielas, kā arī nelielos daudzumos kalciju, magniju, dzelzi,
fosforu, kāliju, varu un mangānu. Šajos citrusaugļos esošās
šķiedrvielas palēnina cukura uzsūkšanos, kalpo kā barība zarnu
mikroflorai, nodrošina regulāru vēdera izeju, saista un izvada no
organisma toksiskas vielas. Gan apelsīni, gan mandarīni ir labs C
vitamīna avots, tomēr apelsīnos C vitamīna ir divreiz vairāk
nekā mandarīnos. Apelsīnos arī ir divreiz vairāk B9 vitamīna,
kas nepieciešama asinsradei, imunitātei, nervu, sirds un asinsvadu
sistēmas veselībai, kas ir arī vitāli nepieciešams plānojot
grūtniecību un grūtniecības laikā. Ar apelsīnu un mandarīnu
ēšanu jābūt piesardzīgiem cilvēkiem, kuriem ar gremošanas
trakta slimībām, īpaši ar kuņģa čūlu. Tāpat ir arī ar
cilvēkiem, kas pakļauti alerģiskām reakcijām – apelsīni
un mandarīni jālieto nelielās devās.
Kumkvats jeb pundurapelsīni. Tie ir Ķīnas izcelsmes
citrusaugļi, kas mūsdienās aug visās siltajās zemēs, kurās
mēdz augt arī parastie apelsīni. Kumkvatiem ir aromātiska,
saldena miziņa un skābens, gaiši oranžs mīkstums. Kā auglīši
ir mazi, tos ēd nelobītus ar visu mizu. Kumkvati satur vairāk C
vitamīna nekā parastie apelsīni, turklāt tie ir bagātīgi arī
ar A vitamīnu.
Pomelo ir bagātīga kālija krātuve – viens auglis satur
apmēram trešdaļu no kālija dienas normas. Kālijs pazemina
asinsspiedienu, nodrošina labāku skābekļa piegādi smadzenēm un
sirdij. Kālija pozitīvā ietekme izpaužas arī kā liekā ūdens
izvadīšana no organisma, tādējādi mazinot tūskas. Dāmas šo
augli var nodēvēt par īstu pretnovecošanas produktu, jo tajā
atrodas viss, kas nepieciešams skaistai ādai, veseliem, stipriem
zobiem, kā arī labai pašsajūtai. Ar pomelo ēšanu nevajadzētu
aizrauties cilvēkiem, kuriem ir nieru un aknu problēmas.
Piesardzīgiem jābūt arī tiem cilvēkiem, kuriem ir zems
asinsspiediens, jo pomelo to varētu samazināt vēl vairāk.
Pamatprincips – dažādība, sabalansētība un mērenība
Farmaceite atgādina, ka arī citrusaugļu patēriņam jābūt
ierobežotam un dienā nevajadzētu pārsniegt 200-300 gramu jeb 3-4
mandarīni vai 1 apelsīns. Jāatceras arī, ka priekšroka jādod
veseliem augļiem, nevis to sulām. Lai gan sulā būs lielāks
vitamīnu daudzums, tomēr tā saturēs arī vairāk cukura un mazāk
šķiedrvielu. Ēdot citrusaugļus, vēlams tos kombinēt ar
produktiem, kas palēninās glikozes paaugstināšanos asinīs,
piemēram, papildinot augļu starpēdienreizi ar riekstiem vai
sēklām. Piesardzīgiem ar citrusaugļu lietošanu ikdienā jābūt
cilvēkiem ar kuņģa problēmām. Citrusaugļi ir skābi saturoši,
tādēļ tie var radīt pastiprinātu vēdera kairinājumu.
Lai arī cik daudz labo īpašību piemītu citrusaugļiem, ik
dienu nedrīkst aizmirst par sabalansētu uzturu, pietiekamā
daudzumā uzņemot arī olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus un
ūdeni. Ņemot vērā to, ka ziemas sezonā ar sabalansētu uzturu
nav iespējams uzņemt visus organismam trūkstošos vitamīnus,
papildus ieteicams lietot arī multivitamīnu un minerālu kompleksu.
Šo kompleksu sastāvā ir C, A un D vitamīni, kas veicina normālu
imūnsistēmas darbību. Savukārt B5 vitamīns palīdz samazināt
nogurumu, nespēku un uzturēt garīgās darbaspējas. Kompleksā
esošais cinks, selēns, C un E vitamīni veicina šūnu aizsardzību
pret oksidatīvo stresu.