Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Arī Gulbenes novada izglītības iestādes turpina saņemt draudu vēstules

“Dzirkstele” jau rakstīja, ka pagājušajā nedēļā pēc draudu e-pastu saņemšanas uz izglītības iestādēm devās Gulbenes novada pašvaldības policija. Pašvaldības policijas vecākā inspektore Kristīne Mahņeva pārrunāja ar skolēniem drošību skolās. Foto: no “Dzirksteles” arhīva.

Izglītības iestādes arī Gulbenes novadā turpina saņemt e-pasta ziņojumus par terorisma draudiem, kurus Valsts policija kvalificējusi kā zema riska draudus. Saņemtās vēstules ir līdzīga rakstura un ar līdzīgu mērķi tām, kuras noziedznieki izsūtīja pagājušajā nedēļā gan Latvijā, gan Lietuvā un Igaunijā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Valsts policija ir veikusi draudu riska līmeņa novērtējumu un secinājusi, ka fiziska apdraudējuma mācību iestādēm nav, tāpēc evakuāciju veikt nav nepieciešams. Valsts policija informējusi iestādes par tālāko rīcību un aicina iedzīvotājus sekot policijas norādēm, neļauties panikai, jo tiešo to noziedznieki ar savu rīcību vēlas izprovocēt.

Gulbenes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāja Dace Kablukova “Dzirkstelei” apstiprina, ka naktī uz pirmdienu izglītības iestādes Gulbenes novadā saņēmušas e-pastā draudu vēstules.

“Tā kā ir jau pieredze, kā rīkoties šādos gadījumos, tad šobrīd šos draudus iestādes uzņem mierīgāk. Katra iestāde ir ziņojusi Valsts policijai un saņēmusi norādes tālākai rīcībai. No rīta Izglītības pārvalde un izglītības iestādes saņēma informāciju no Valsts policijas, ka arī šo e-pasta vēstuļu saturs ir izvērtēts un draudu riska līmenis ir novērtēts kā zems,” stāsta D.Kablukova.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pēc pirmā draudu e-pasta saņemšanas, kas notika pagājušajā nedēļā, Gulbenes novada pašvaldības Izglītības pārvalde no Valsts policijas saņēma uzaicinājumu uz attālinātu sarunu.

“Uzaicinājumu nosūtījām izglītības iestāžu vadītājiem. Sarunas laikā gan izglītības pārvalžu vadītāji, gan skolu un pirmsskolu vadītāji aktīvi uzdeva jautājumus, lai arī citās ar bērna drošību saistītās situācijās turpmāk būtu vēl zinošāki, spētu pareizi rīkoties,” “Dzirkstelei” stāsta D.Kablukova.

Viņa arī uzsver, ka draudu paziņojumus nekādā gadījumā nedrīkst ignorēt un ir nekavējoties jāzvana Valsts policijai uz tālruni 110. Ir jāapzinās, ka izglītības iestādes vadītājs nav spējīgs izvērtēt draudu bīstamības pakāpi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Kopumā vēlos ļoti atzinīgi novērtēt Valsts policijas operativitāti. Neilgi pēc pirmās draudu vēstules saņemšanas izglītības iestādes saņēma skaidrojošu vēstuli no Valsts policijas, kurā tika pateikts, ka izteikto draudu riska līmenis ir zems un nav nepieciešams uzsākt nekādus ārkārtas pasākumus. Tika dotas norādes preventīvi apsekot iestādes teritoriju un pievērst uzmanību aizdomīgām aktivitātēm. Tāpat vēstulē varējām lasīt, ka gadījumā, ja izteikto draudu riska līmenis mainīsies, iestāde personīgi saņems norādes par turpmāk veicamām darbībām. No Gulbenes novada pašvaldības vadības tika dots uzdevums pašvaldības policijai dienas laikā apsekot izglītības iestādes. Izglītības pārvalde noteica iestāžu vadītājiem dot uzdevumu skolotājiem mācību stundā veltīt laiku sarunai ar bērniem, lai skaidrotu situāciju. Svarīgi bija saglabāt mieru, neļauties panikai un interpretācijām. Bija skolas, kas saskatīja nepieciešamību rīkot mācību trauksmi, lai pārliecinātos, ka nepieciešamības gadījumā katrs zinās, kur doties un kā rīkoties,” stāsta D.Kablukova.

Izmeklēšana saistībā ar izplatītajiem draudu e-pastiem turpinās. Valsts policija aktīvi strādā, lai atšifrētu un apturētu šos noziedzniekus, sadarbojoties gan ar Baltijas valstu un Polijas tiesībsargājošām iestādēm, gan ASV un Eiropolu. Ņemot vērā kibernozieguma īstenošanas veidu, manieri un starptautisko raksturu, paredzams, ka šī izmeklēšana būs komplicēta un, visticamāk, arī ilgstoša.

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.

casibom giriş casibom bahsegel jojobet