Miķeļos, 29.septembrī, Druvienas centrā pagasta ļaudis svinēja apjumības ar sava audzētā un mājās gatavotā izrādīšanu, andelēšanos, ar dziesmu dziedāšanu un umurkumura pievārēšanu. To organizēja pagasta attīstības biedrība “Pērļu zvejnieki” kopā ar Druvienas pamatskolu.
“Miķeļdienas tirgus tradīcija Druvienā ir sena. Kādreiz to rīkoja tikai skola. Toreiz tirgus iznāca kupls. Samazinoties skolēnu skaitam, sapratām, ka pasākumi jārīko kopā ar visu paaudžu pagasta ļaudīm,” “Dzirkstelei” stāsta Druvienas pamatskolas direktore Velga Černoglazova, kura līdzās skolēniem Miķeļu tirgū piedāvāja savu mājas produkciju – bišu vākto medu, kurš pēc krāsas atšķīrās, ja vākts vasaras sākumā vai beigās, un leknas vistu olas. Viņas pirkumu grozā savukārt bija skolēnu mājās gatavotie un tirgū pārdotie gardumi.
Edgars Tirziņš no 5.klases tirgū andelēja ekskluzīvu produkciju – dažādus sierus, kas gatavoti no kazas piena. “Ikdienā mēs šādu sieru maltītē lietojam ģimenē paši,” viņš saka “Dzirkstelei”. Kārlis Zvejnieks, kurš mācās 7.klasē, piedāvāja pašu audzēto saulespuķu sēklas un kopā ar citiem mājiniekiem ceptos keksus. 8.klases skolniece Estere Graumane andelēja pašceptās saldās maizītes, kas gatavotas no kārtainās mīklas. Amalda Margita Kručena, kura mācās 9.klasē, svētkiem bija izcepusi lieliskus kēksus, izmantojot pašmāju vistu olas. Svētkos Druvienā tika degustētas arī četras pašceptās dažādu autoru tortes. Visas četras svētku svinētāju punčos pazuda zibenīgi. Pēc degustētāja atzinuma, visas bija lieliskas gan ārēji, gan pēc garšas. Zirņu ģimenes skaisto torti kopā ar mammu Olitu bija cepušas meitas Žanete un Asnate, Druvienas pamatskolas 8. un 9.klases skolnieces. Vienīgo sāļo torti šajos svētkos piedāvāja Solveiga Ozoliņa. “Man pašai negaršo saldās tortes, patīk sāļās. Manā tortē ir burkānu biezumi, olas, manna, ķimenes, čili, žāvēta vista, cepti sīpoli un majonēze,” “Dzirkstelei” stāsta viņa. Gunta Priževoite svētkos godā cēla medus torti. “Ģimenei cepu tortes, kad rodas iedvesma. Top olu, biskvīta kūkas. Katram ģimenē tiek pašcepta torte uz dzimšanas dienu. Ne jau katru reizi iznāk vienādi laba,” saka cepēja. Ligitas Mucenieces biskvītu kūka no mājas olām, mājas sviesta aizgāja “uz urrā”. “Cepu ģimenei un citiem, kuri palūdz. Kūkas gatavot es iemācījos no savas mammas, tikai skatoties vien,” “Dzirkstelei” viņa stāsta.
“Mājsaimnieces šoreiz mums vēl tā īsti saorganizēt neizdevās. Pirmais mēģinājums. Cerams, ka nākamreiz mājsaimniecēm izdosies sapulcēties kuplākā pulkā. Darot pašas, arī citiem radām prieku,” “Dzirkstelei” saka Silmaču muzeja vadītāja Sandra Āre.
Pēdējais akcents svētkos – pamatskolas koklētāju ansambļa muzicēšana un umurkumurā kāpšana, kurā pats pirmais ļoti ātri virsotni pieveica 4.klases skolnieks Gustavs Briedis. Sīks augumā, bet ņiprs. “Piektdien krosā Lejasciemā viņš ieguva trešo vietu savā vecuma grupā,” “Dzirkstelei” lepojas zēna sporta skolotājs Jurijs Gjačs. Bet pats G.Briedis saka, ka jāprot pielipt stabam un ātri virzīties uz augšu visiem par brīnumu un sev pašam par prieku.