● Svaigas zivis (karpa, asaris, zandarts) ~1 kg,
● 1 burkāns,
● 1 sīpols,
● vairāki piparu graudi (melnie un smaržīgie),
● 2 lauru lapas,
● sāls,
● želatīns – 1 ēd.k.,
● selerijas sakne,
● diļļu un pētersīļu zaļumi.
ZIVIS NOTĪRĪJU un liemeņus sagriezu gabalos. Nomizoju selerijas sakni, burkānus un sīpolus.
Zivs gabalus liku katlā, pārlēju ar ūdeni, lai tie būtu tikai nosegti, uzvārīju un ar putu karoti nosmēlu putas. Pēc tam katlā pievienoju gabalos sagrieztus burkānus, sīpolus, selerijas sakni, diļļu un pētersīļu kātus, kā arī garšvielas un uz lēnas uguns vārīju apmēram pusstundu (ilgums atkarīgs no tā, kādas zivis izmantojam), līdz buljons kļuva koncentrētāks. Zivis izvārījās ātri, taču vēlējos, lai arī saknes “piedalās” kopējās garšas veidošanā. Tad katla saturu atdzesēju, pēc tam zivis iztīrīju no asakām, bet atdzesēto buljonu izkāsu caur sietu. Želatīnu aplēju ar nelielu atdzesēta buljona daudzumu un uzbriedināju, pēc tam, to neuzvārot, izšķīdināju un samaisīju ar pārējo buljonu, pagaršojot, vai vēl nevajag piemest sāli.
Stikla veidni izklāju ar pārtikas plēvīti un trauka apakšā vispirms izkārtoju vārīto burkānu ripiņas, diļļu zaļumus un izvārītu un nolobītu paipalu oliņu pusītes. Ja galertu paredzēts notiesāt ātri, rotājumam varam izmantot arī konservētus vai vārītus zaļos zirnīšus. Tad uzlēju mazliet buljona un pēc tam izkārtoju vārīto zivju gabaliņus. Pārlēju buljonu tā, lai tie būtu nosegti.
Veidni pa nakti ievietoju ledusskapī, lai galerts sastingst. Pēc tam to apvērsu uz lēzenā šķīvja ar rotājumu uz augšu un noņēmu plēvīti. Ja galertu vēlamies pasniegt tajos pašos trauciņos, kuros to sarecinājām, tad pirms likšanas vēsumā varam izrotāt to no virspuses. Labi garšoja kopā ar mārrutkiem.
- Brigita Skaistkalne
Reklāma