Svētdiena, 7. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+1° C, vējš 0.45 m/s, D-DA vēja virziens

Āboli - gan svaigi, gan cepti, gan vārīti

Variāciju skaits, kā pagatavojami vai kā piedevas lietojami āboli, sniedzas pāri simtam.

Variāciju skaits, kā pagatavojami vai kā piedevas lietojami āboli, sniedzas pāri simtam. Tos var lietot gan svaigus, gan ceptus, gan vārītus. Cepti āboli ir senākais saldēdiens. Tam nevajag garu gatavošanas procesu, un, lai darītu maigāku cepta augļa skābeno garšu, pietiek ar nelielu daudzumu cukura. Ja latvisko variantu vēlas padarīt eksotiskāku, iespējas ierobežo vien fantāzija un garšas vēlmes.
Cepti āboli ar piedevām
Nepieciešami vidēja lieluma āboli. Ieteicama šķirne ‘Antonovka’, bet, ja nav, cept var jebkurus nepārgatavojušos ābolus.
Mūsu variantā piedevām ņemts cukurs, kanēlis, putukrējums un “Musli” maisījums (vislabāk ar žāvētiem augļiem un riekstiem).
1. Nomazgātus ābolus pārgriež uz pusēm, izņem serdi tā, lai veidotos iedobīte. Ābolu pusītes kārto pannā uz ieklāta cepamā papīra.
2. Tējkaroti kanēļa sajauc ar glāzi cukura. Maisījumu ber ābolos izgrebtajās iedobītēs tā, lai nebirtu pāri malām.
3. Ābolus ar cukura un kanēļa maisījumu liek cepeškrāsnī un cep, līdz tie mīksti un cukurs izkusis.
4. Kamēr āboli cepas, gatavo piedevas. Pannā ieber aptuveni pusotras glāzes “Musli” maisījuma un divas karotes cukura. Nepārtraukti maisot, uz lēnas liesmas karsē, līdz auzu pārslas, rieksti un cukurs viegli apgrauzdējušies.
5. Apgrauzdēto maisījumu ieber traukā un, ik palaikam maisot, lai nesaliptu, ļauj tam atdzist.
6. Putukrējumu saputo ar nelielu daudzumu cukura, jo jārēķinās, ka tas ir klāt visām saldēdiena daļām. Saputotu līdz garnēšanai, uzglabā ledusskapī.
7. Kad āboli izcepušies, tos turpat, pannā, nedaudz atdzesē.
8. Padzisušus ar lāpstiņu kārto pasniegšanai domātajā traukā un ļauj
pavisam atdzist.
9. Atdzisušus garnē ar putukrējumu, kam uzber apgrauzdēto “Musli” maisījumu. Saldēdiens ir gatavs pasniegšanai.
Garnēšanai var izmantot veikalos nopērkamos visdažādākos gatavos
materiālus, putukrējumu greznot, tam pārlejot izkausētu cukuru,
tējkaroti balzama vai konjaka. Lai labi garšo!
Anita Sproģe

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.