Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālisti izstrādājuši „Svaigpiena kvalitātes uzraudzības programmu” 2008. gadam. Tā paredz stingrākus uzraudzības pasākumus visos piena ražošanas posmos.
Piena pārstrādes uzņēmumu sniegtā informācija liecina, ka 2007. gada otrajā pusgadā pārstrādei nav pieņemti un iznīcināti vai arī atdoti piena ražotājiem kopumā 123 787 kg svaigpiena, no tiem 74 procenti piena brāķēti inhibitoru klātbūtnes dēļ, 21 procents – kvalitātes rādītāju dēļ. Piecos procentos gadījumu piens bijis saskābis, netīrs, ar neraksturīgu smaržu un garšu.
„Pārtikas un veterinārais dienests ir gandarīts, ka arī piena pārstrādes uzņēmumi izvirza arvien augstākas prasības saviem piena piegādātājiem, un galvenais ieguvējs ir patērētājs. Tādēļ šogad uzraudzības pasākumi būs stingrāki un daudzveidīgāki, ” saka PVD ģenerāldirektors Mareks Samohvalovs.
“Pērnā gada nogalē PVD inspektori jau uzsāka un tagad turpinās pārbaudēs noņemt svaigpiena paraugus un tajos noteikt ne tikai atliekvielu klātbūtni, bet novērtēs arī piena kvalitātes rādītājus, t.i. noteiks baktēriju kopskaitu un somatisko šūnu skaitu. Paraugus ņems fermās un piena savākšanas lokos no katra ražotāja nodotā koppiena, bet pārstrādes uzņēmumos – no piena transportēšanas cisternām, kas atved savākto pienu pārstrādei,” stāsta Pārtikas un veterinārā dienesta preses sekretāre Solveiga Smiltene.
Pagājušā gada kontroles rezultāti liecina, ka daudzas problēmas pastāv fermās – piens netiek laikus un pietiekami atdzesēts, slaukšanas aparāti – nekvalitatīvi izmazgāti.
“Pārkāpumi konstatēti arī piena savākšanas un transportēšanas posmā, kā arī pārstrādes uzņēmumu paškontroles sistēmā, kontrolējot svaigpiena kvalitāti,” norāda S.Smiltene.
Programmā pārbaudīs arī gatavos piena produktus, īpašu uzmanību pievēršot produkta sastāva atbilstībai marķējumam, kā arī aizliegto vielu atlieku un toksīnu klātbūtnei piena produktos.