Piektdiena, 19. decembris
Lelde, Sarmis
weather-icon
+2° C, vējš 1.34 m/s, DR vēja virziens

Saldākās Latvijas vīnogas - 'Gauja'

Daukstu pagasta “Gruzīšos” vīnogu selekcionāra Andraša Fazekaša dārzā ienākušās vīnogas augustā jau nogaršojis un cukura daudzumu 20 Andraša radītajās šo ogu šķirnēs mērījis Andris Dišlers, kas ir Latvijas Universitātes Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošais pētnieks.

“Ar speciālu mēraparātu viņš pārbaudīja cukura daudzumu katras manis radītās vīnogu šķirnes ogās. Trīs šķirnes izrādījās supersaldas Latvijas apstākļos. Tas esot rekords. ‘Gaujas’ gaišajās ogās cukura līmenis sasniedz 21,6 procentus, gaišajās ‘Edītes” ogās – 21,4 procentus un zilajās bezsēklainajās ‘Mārītes’ vīnogās – 21,2 procentus,” stāsta Andrašs.

 

Viņš atgādināja, ka ‘Edīte’ iegūta, krustojot krievu un ungāru vīnogu šķirnēm. ‘Mārīte’ radīta, krustojot šķirni ‘Smugļanka’ ar ‘Korinka Ruskaja’. ‘Mārīte’ ir pirmā Latvijā selekcionētā bezsēklaino vīnogu šķirne. Savukārt ‘Gaujas’ priekštece ir ‘Guna’ un ‘Vidzemes Skaistule’.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.