Uz tikšanos ar rajona zemniekiem, kuri jau vairākus gadus audzē rapsi, kā arī tiem, kas par šo eļļas kultūru vēl tikai domā, bija ieradies SIA “Rapsis” agronoms – konsultants Aigars Oļukalns no Madonas rajona.
Uz tikšanos ar rajona zemniekiem, kuri jau vairākus gadus audzē rapsi, kā arī tiem, kas par šo eļļas kultūru vēl tikai domā, bija ieradies SIA “Rapsis” agronoms – konsultants Aigars Oļukalns no Madonas rajona.
SIA “Rapsis” ir “Hipotēku bankas” uzņēmums, kura uzdevums ir īstenot investīciju projektu rapša audzēšanas attīstībai Latvijā.
“Šogad ir plānots Latvijā minimāli iepirkt 6000 tonnu rapša sēklu, kuras paredzēts eksportēt, jo šobrīd tā ir izdevīgākā peļņas ieguve, kas rapša audzētājiem garantē samaksu par produkciju divu nedēļu laikā,” stāsta Aigars Oļukalns.
Konsultants informē, ka rajona rapšu audzētājiem tuvākie sēklu iepirkšanas punkti būs Valmierā un Tilžā, kur tie strādās visu diennakti. Līgumos paredzēts, ka realizācijai nodoto rapša sēklu daudzumam jābūt 1,5 tonnām. SIA “Rapsis” klienti automātiski kļūs arī par firmas “Kemir” klientiem.
Zemnieki interesējās, kā rīkoties, lai Gulbenē izveidotu rapša iepirkšanas punktu. A.Oļukalns norādīja, ka sākotnēji bijusi šāda iecere, bet, apzinot izveides vietu, no tās objektīvu iemeslu dēļ atteikušies. Lai iepirkšanas punkts darbotos arī rajonā, rapša audzētājiem ir jāveido kopuzņēmums.
A.Oļukalns rapsi audzē kopš 1993.gada. Par gūto pieredzi paša saimniecībā un ārzemēs viņš stāstīja arī zemniekiem, skaidrojot kādās augsnēs iespējams iegūt lielāko eļļas kultūras ražu.
“Neiesaku rapsi audzēt kūdrainās augsnē, jo piemērotākā ir mālsmilts augsne. Zemnieki grēko rapsi iesējot par dziļu un biežu, kā arī ne vienmēr pareizi izvēloties mēslojumu. Arī sēklai jābūt sertificētai,” norāda agronoms. Lielākās problēmas viņš saista ar nezāļu apkarošanu un iesaka ar tām cīnīties kultūras priekšaugā.
Rapšu šķirnes mainās ik pēc trīs līdz pieciem gadiem, bet Latvijā zemniekiem nav iespēju tās izvēlēties, jo piedāvā tikai importētās šķirnes.
“Zemniekiem ir būtiska sēklas cena, nevis šķirne. Uzskatu, ka sliktu rapša šķirņu nav. Šobrīd Eiropā bizness ir rapša rauši, nevis eļļa, tāpēc galvenais ir iegūt iespējami lielāku rapša sēklu ražu,” saka agronoms.