Ziemassvētkos labi garšos cepetis.
Ziemassvētkos labi garšos cepetis
Ziemassvētki raksturojas ar jaukām tradīcijām un ēdieniem. Katrā mājā galdā ceļ pelēkos zirņus, skābētus kāpostus, ir arī cūkas šņukurs, piparkūkas un citi gardumi. Mūsu mājās Ziemassvētki nav iedomājami bez cūkas cepeša un cepeškrāsnī ceptiem brūniem kartupeļiem. Lai cepetis izdotos, veikalā iegādājos labu cūkas gaļas gabalu. Ar nazi tam vairākās vietās iegriežu un tajās iespiežu ķiploka daiviņas un sīpola gabaliņus. Lai tie labāk turētos, cepetim domāto gabalu aptinu ar linu diegu un lieku uz pannas. Dažkārt gaļu pirms ievietošanas cepeškrāsnī apcepu uz plīts, tad lieku cepties cepeškrāsnī. Pannai, uz kuras apcepu gaļu, uzleju ūdeni un ļauju tam nedaudz uzvārīties. Tas kļūst brūns. Šo brūno šķidrumu izmantoju cepeša aplaistīšanai. Cepeti apkaisu ar sāli un pipariem. Ja cepeti ik pa brīdim aplaista ar pannas ūdeni, tas izcepoties ir mīkstāks un sulīgāks. Siltu cepeti griežu lielās šķēlēs un pasniedzu kopā ar cepeškrāsnī uz pannas ceptiem lieliem kartupeļiem. Arī tie parasti izdodas brūni, jo kartupeļus cepu taukos, kur pirms tam gatavots cepetis. Salātus var izvēlēties dažādus.
Mani ieteikumi ir vienkārši, jo ēst gatavoju saviem bērniem un mazbērniem un nekad nestrādātu par profesionālu saimnieci.
Karbonādi var arī marinēt
Neaizstājamas marinādes sastāvdaļas ir timiāns, majorāns, ķiploki un sarkanie pipari. Karbonādes gabalus lieku cepamā traukā. No eļļas, etiķa, sasmalcinātiem ķiplokiem , nomizota un šķēlēs sagriezta sīpola, pipariem, timiāna un majorāna sagatavoju marinādi. To pārleju karbonādēm. Trauku uz pāris stundām lieku ledusskapī, lai gaļa pievelkas ar marinādi. Pāris reizes gaļas gabalus apgrozu. Tad cepamo trauku lieku cepeškrāsnī un 220 grādu temperatūrā cepu apmēram 40 minūtes. Karbonādi pasniedzu ar makaroniem vai rīsiem un svaigu dārzeņu salātiem. Ja karbonādes paredzēts cept mikroviļņu krāsnī, tad marinādes daudzums var būt mazāks.