Pirmdiena, 22. decembris
Saulvedis, Saule
weather-icon
+2° C, vējš 1.79 m/s, ZR vēja virziens

Jāņos ēdīsim tradicionālo sieru

Mūsu senči ielīgošanu sākuši jau divas nedēļas pirms Jāņiem, tad arī alu raudzējuši un sieru sējuši.

Mūsu senči ielīgošanu sākuši jau divas nedēļas pirms Jāņiem, tad arī alu raudzējuši un sieru sējuši. Šie divi produkti ir ne tikai cienasts līgotājiem, bet slavina arī latviešu senākās pamatnodarbošanās – graudkopību un lopkopību. Un arī taupību: “Jānīšam alu daru no sējiņas paliekiem…”
Mūsdienās, kad sieru izvēle veikalos apmierina visizsmalcinātāko gardēžu vēlmes, Jāņos tomēr galdā ceļ tradicionālos – balto biezpiena vai jāņusieru. Tos viegli pagatavot arī mājās, kā to darījuši senie latvieši.
“Jāņa māte sieru sēja
Deviņiem(i) stūrīšiem;
Šim stūrītis, tam stūrītis,
Man pašai viducītis.”
Receptes katrai saimniecei ir atšķirīgas, piedāvātā varētu būt tikai viens no variantiem.
1. Nepieciešamas trīs vai četras olas, tējkarote ķimeņu, tējkarote sāls, 50 grami sviesta, kilograms vājpiena biezpiena un trīs litri piena vai vājpiena.
2. Biezpienam jābūt drupenam. Vislabāk der nedaudz nostāvējies biezpiens ar labi jūtamu skābu garšu (lai pienskābe spētu sarecināt svaigā piena vai vājpiena olbaltumvielas).
3. Olas atdala no čaumalām un sakuļ.
4. Katliņu ar pienu liek uz uguns un karsē.
5. Kad piens nedaudz uzsilis, ber klāt biezpienu, maisot turpina karsēt uz nelielas uguns, līdz biezpiena masa kļūst staipīga un atdalās sūkalas.
6. Kad biezpiens “savācis” piena olbaltumvielas un sūkalas kļuvušas dzeltenas, tās nokāš sietiņā (lai biezpiena piciņas nenolietos kopā ar sūkalām).
7. Biezpiena masu joprojām turpina karsēt uz mazas liesmas, ik pa brīdim nolejot atdalījušās sūkalas. Karsē, līdz masa kļūst staipīga, stingra un viendabīga.
8. Pa daļām lej klāt olas, katru porciju pamatīgi iemaisot. Katliņu joprojām karsē uz mazas liesmas.
9. Kad biezpiena masa ir “uzsūkusi” olas, turpinot karsēt, iemaisa sviestu. Maisa, līdz masa atkal iegūst viendabīgu, stingru konsistenci.
10. Klāt pieber sāli un ķimenes, masu samaisa un liek traukā ar vēlamo formu.
11. Masas virspusi, vienlaikus presējot, nolīdzina.
12. Kad siers atdzisis, ņem laukā un liek uz šķīvja vai, ja domāts cienastam nākamajā dienā, ietin pergamentā vai citā mitrumu neuzsūcošā papīrā, un uzglabā ledusskapī.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.