Ķimenes to īpatnējās garšas un daudzo ārstniecisko īpašību dēļ izmantoja jau senatnē.
Ķimenes to īpatnējās garšas un daudzo ārstniecisko īpašību dēļ izmantoja jau senatnē. Pielietojums kulinārijā tām ir ārkārtīgi plašs – pievieno gan maizes izstrādājumiem, gan gaļas un zivju ēdieniem. Ķimeņu augļos esošās ēteriskās eļļas darbojas kā garšas receptoru kairinātāji un pastiprina gremošanas orgānu darbību. Tautas medicīnā izmanto ne tikai augļus, bet arī lakstus – klepus un elpošanas orgānu iekaisuma gadījumos. Daudzas sievietes pēc mazuļa piedzimšanas ir saņēmušas ieteikumu dzert ķimeņu tēju ar pienu.
Viltotās ķimeņu desiņas
Desiņu pagatavošanai nepieciešami 250 grami vārītu, atdzesētu kartupeļu, 125 grami biezpiena, ola, divas līdz trīs ēdamkarotes rīvmaizes, sāls, dilles, eļļa apcepšanai un aptuveni tējkarote ķimeņu.
1. Caur sietu izberž vai gaļas mašīnā izmaļ biezpienu.
2. Tāpat rīkojas ar vārītiem un atdzesētiem kartupeļiem. Kartupeļus, kas domāti viltoto desiņu gatavošanai, var samīcīt viendabīgā masā tūliņ pēc izvārīšanas – tad tas būs vieglāk izdarāms.
3. Biezpiena un kartupeļu masai pievieno olu, ķimenes, sāli un dilles. Ja nav svaigu diļļu, var izlīdzēties ar žāvētām vai konservētām.
4. Sastāvdaļas izmīca, lai veidotos viendabīga masa.
5. Lielākā šķīvī ieber rīvmaizi. No pagatavotās masas veido nelielas desiņas un apviļā rīvmaizē.
6. Kad desiņas sagatavotas, pannā lej eļļu un uzkarsē.
7. Uzkarsētā eļļā liek desiņas un apcep zeltaini brūnas.