Sestdiena, 27. decembris
Elmārs, Inita, Helmārs
weather-icon
+3° C, vējš 3.13 m/s, Z-ZR vēja virziens

Ķirbji, baklažāni un āboli

Šoreiz piedāvājam dažu tradicionālu un netradicionālu ēdienu receptes, kuras var droši izmantot, lai uzklātu svētku galdu arī valsts svētkos. Katrai saimniecei ir savas firmas receptes. Arī Sandra Bogdanova ir atradusi savu kārtainās mīklas firmas recepti, ko uzskata par perfektu. “Es ilgi tiku izmēģinājusi dažādas, bet nu beidzot esmu atradusi savu ideālo kārtainās mīklas recepti. Vienkārši – perfekta!” viņa saka. Izmēģiniet arī jūs!

“Melanzane ripiene” jeb pildīti baklažāni

3 baklažāni, maltā gaļa, 3 tomāti, 2 vārītas olas, ķiploks, mocarella, parmezāns.
Baklažānus pārgriež un izgrebj mīkstumu (ļoti labi to var izdarīt ar karoti). Izgrebtās “laiviņas” uz pannas olīveļļā viegli apcep. Mīkstumu smalki sagriež, uzber sāli un ar rokām saspaida tā, lai iztek sula. Tad ņem pa pikai rokā un nospiež, cik sausu var. Baklažānu mīkstumam pievieno smalki sagrieztus tomātus, ķiplokus un malto gaļu. Olīveļļā to visu apcep. Pievieno garšvielas – sāli, piparus, oregano un asumiņam “Peperoncino”. Sagriež mocarellu un vārītās olas. Sieru un olas piemaisa apceptajai masai. Visu ļoti labi samaisa. Pilda baklažānu ‘’laiviņās’’. Smalki sarīvē parmezānu vai kādu citu cieto sieru un uzber uz pildītajiem baklažāniem. Liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 45 minūtēm.

Ķirbju krēmzupa

1,5 kg ķirbja (800 g tīrā veidā), 6 vidēji burkāni, 1 sīpols, 200 g kausētā siera “Dzintars” (klasiskais), 100 g koncentrēta buljona, 600 g ūdens, 1 ēdamkarote sviesta vai olīveļļas, muskatrieksts (tas dod pasakainu garšas buķeti).
Sīpolu sagriež un sviestā sacep. Pievieno sarīvētus burkānus un sacep. Ķirbi sagriež kubiciņos un pievieno sīpoliem un burkāniem. Visu kopā cep vēl 5 minūtes. Pielej ūdeni un buljonu. Sautē uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes. Pa to laiku sagatavo maizītes cepšanai. Pēc 10 minūtēm zupu noņem no uguns un sablenderē. Tad katliņu liek atpakaļ uz uguns un pievieno kausēto sieru. Zupu lēnām izmaisa, līdz siers izkūst. Pievieno sāli pēc garšas, muskatriekstu, izspiestu ķiploku un piparus. Uzvāra līdz pirmajam burbulim. Atstāj uz 5 minūtēm, lai garšas sadraudzējas. Pa to laiku cepeškrāsnī liek ar sviestu sasmērētās tostermaizītes. Garnējumam izmanto “Balsamico” krēmu.

Ķirbju kūciņas ar zilo sieru

70 g zilā siera (jebkāda), 100 g ķirbja, 1 ola, 70 ml saldā krējuma, svaigs timiāns (daži zariņi), šķipsniņa balto piparu un muskatrieksts, kārtainā mīkla (pašu gatavota).
Gabaliņu ķirbja nomizo un cepeškrāsnī izcep. Kad izcepts, sagriež mazos gabaliņos. Sieru arī sagriež vai salauž mazos gabaliņos. Kārtaino mīklu izrullē. Mīklu ieklāj formiņās. Var cept pēc izvēles – lielā formā vai vairākās mazajās formiņās. Uz mīklas liek ķirbja un siera gabaliņus. Tad pagatavo mērcīti, ar ko pārliet kūciņas. Olu sakuļ ar saldo krējumu, pievienojot timiāna lapiņas, šķipsniņu muskatrieksta un balto piparu. Pārlej kūciņām. Cep 190 grādos 20 minūtes.

Kārtainā mīkla bez rauga

5 olu dzeltenumi, 750 g margarīna (ļoti labas kvalitātes), 1 kg miltu (vai nedaudz mazāk), 1 tējkarote 70 % etiķa esences (1 ēdamkarote esences ir 8 ēdamkarotes etiķa), 3 ēdamkarotes ābolu etiķa, 1 tējkarote citronskābes, 1 tējkarote sāls, puslitrs karsta vārīta ūdens.
Dziļā bļodā samaisa olu dzeltenumus un 350 g margarīna, līdz veidojas viendabīga masa. Puslitra burciņā ielej esenci, ābolu etiķi, citronskābi, sāli un uzlej karstu ūdeni. Izmaisa un lēnām lej olu – margarīna masā, samaisa un pa daļām pievieno miltus (uzmanīgi – jo karsts!), samaisa ar rokām (dažreiz pietiek 900 g miltu, bet citreiz vajag 1 kg). Samīca mīklu. Un tagad pats interesantākais: ņem mīklu un met pret galdu – tieši 100 reizes! Ne mazāk un ne vairāk! “Ir izmēģināts visādi, bet šis ir ideālais variants!” uzsver Sandra. Mīkla palēnām sāks mainīt formu un paliks ļoti mīksta un paklausīga, nelips pie rokām un galda. Mīklu sadala mazākos gabalos – parasti četros. Saveļ mīklu bumbās un liek ledusskapī uz 2 stundām.
Tad izrullē katru mīklas bumbu kvadrātā. Pārējo margarīnu (400 g) sadala vienādos gabalos un izdala uz visiem mīklas kvadrātiem. Margarīnu vajag mīkstu, lai vieglāk ierullēt. Iesmērē 2/3 mīklas ar margarīnu un mīklu saloka. Izveltnē, tā ierullējot mīklā margarīnu. Saloka un liek ledusskapī uz 40-60 minūtēm. Tad atkal izrullē un atkal saloka. Šo procesu atkārto 3 reizes. Cep, ko vien sirds kāro! Ja mīklu neizcep vienā reizē, tad to var ietīt pārtikas plēvē vai pergamentpapīrā un likt saldētavā. Kad ir vajadzība, tad izņem no saldētavas, atlaidina un cep, ko vēlas. Izmēģinot šo recepti, vairs negribēsies mīklu pirkt veikalā!

Ābolu cepumi

1 ābols, 1 glāze miltu, 1/2 glāze cukura (var mazāk), 1 ola, 50 g sviesta, 1 tējkarote cepamā pulvera, vaniļas cukurs, pustējkarote kanēļa, šķipsniņa sāls.
Mīkstu sviestu sakuļ ar cukuru, pievieno olu un saputo gaisīgā masā. Pievieno izsijātus miltus, cepamo pulveri un garšvielas. Ābolu nomizo, sīki sagriež un pievieno saputotajai masai. Visu labi samaisa. Pannu nedaudz ieeļļo un ar karoti liek mīklas piciņas. Cep 10-15 minūtes 180 grādos. Cepumi ir aromātiski, maigi ar kraukšķīgu garoziņu un mīkstu vidiņu.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.