Trešdiena, 24. decembris
Ādams, Ieva
weather-icon
+0° C, vējš 1.34 m/s, R vēja virziens

Kokogļu ražotāji gatavojas sezonai

Firma SIA “Sīkkoks” ražotnes jauda mēnesī ir 20 tonnas kokogļu, kam izlieto 200 kubikmetrus lapukoku – bērza un alkšņu malkas, ko iepērk no privāto mežu īpašniekiem, par kubikmetru maksājot četrus latus.

Firma SIA “Sīkkoks” ražotnes jauda mēnesī ir 20 tonnas kokogļu, kam izlieto 200 kubikmetrus lapukoku – bērza un alkšņu malkas, ko iepērk no privāto mežu īpašniekiem, par kubikmetru maksājot četrus latus.
Strādājot četrās maiņās, sezonā nodarbināti vairāk nekā desmit strādnieki. Pirms diviem gadiem ražotnei izveidojusies veiksmīga sadarbība ar SIA “Gulbenes degviela”, kas realizē kokogles.
Sākotnēji izmēģinājumam “Gulbenes degviela” no firmas paņēma 200 pakas ogļu. Pieprasījums, īpaši vasarā, sākoties atpūtas sezonai, palielinājās.
“Un mēs piegādājām jau 1000 kokogļu paku, bet pērn vairāk nekā 2000. Vienā pakā ir 2,5 kilogrami. Tas nozīmē, ka spējām vietējā tirgū pārdot piecas tonnas ogļu,” rēķina firmas “Sīkkoks” līdzīpašnieks Valērijs Bautris.
Vislielākais pieprasījums pēc ekoloģiski tīrā kurināmā ir uz Jāņiem, tāpēc V.Bautris stāsta, ka kokogles var ražot arī ziemā, radīt uzkrājumus un pavasarī realizēt.
Trīs gadus firma galvenokārt sadarbojusies ar produkcijas pārpircējiem, no kuriem viens ir SIA “Latvijas kokogle”, kas “Sīkkokam” šobrīd parādā vairāk nekā 6000 vācu marku, tāpēc kokogļu ražotāji labprātāk produkciju piedāvā vietējā tirgū.
“Nelielai ražotnei ir neizdevīgi strādāt pārpircējiem, jo līdzekļu ieguldījums ražošanas procesā ir lielāks nekā peļņa,” secina V. Bautris.
“Diemžēl, pētot ražošanas procesu, pilnībā neapguvām citu kokogļu ražotāju pieredzi – izmantot veselu, nevis gabalos sagrieztu koku. Tas ļautu samazināt zāģēšanas izdevumus, bet sistemātisks darbības process garantētu vēl labāku kokogļu kvalitāti,” secina V.Bautris.
Viņš stāsta, ka ražotnē lielākos izdevumus rada jaunu slēgto trauku iegāde un labošana, jo trauka sienas dedzināšanas procesā sezonā izdeg centimetra biezumā.
Kokogļu ražošanas tehnoloģija ir sena un vienkārša. Koku augstā temperatūrā dedzina slēgtā bezgaisa traukā. Kokoglēm degot, nav smakas un dūmu, tāpēc to lietojums ir ekoloģiski augstvērtīgāks nekā malkas.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.