Kūkas kā īsti mākslas darbi! Tādas pat ir žēl ēst! Tās ne tikai priecē acis, tā ir īsta bauda acīm! Oriģināla izskata kūku gatavošanas meistare ir bijusī tirzmaliete Maruta Zaķe, kura nu jau nedaudz vairāk kā četrus gadus dzīvo Gulbenē. Kūku cepšana un dekorēšana ir viņas sirdslieta un hobijs. Ne velti meita viņai ir uzdāvinājusi priekšautu, uz kura rakstīts – Maruta – kūku karaliene. Savukārt dēls savulaik esot teicis – kas gan tā par balli bez mammas kūkas!
Bērnībā Marutu ir aizrāvusi ēst gatavošana, bet īpaši patikusi ēdienu dekorēšana. Kad bijusi iespēja, viņa pazīstamām saimniecēm devusies līdzi uz viesību galdu klāšanu. “Man patika dekorēt salātus,” atceras Maruta, kura kūkas sākusi cept 16 gadu vecumā. “Tās bija parastās lauku biskvīta kūkas. Mācījos cept no kaimiņienes Annas, kura neliedza savu padomu un zināšanas. Kad devos ciemos, vienmēr centos izcept savu kūku. Kā gan brauksi ciemos bez cienasta!” saka Maruta.
Pirmās kūkas nebūt nav bijuši mākslas darbi. Maruta, protams, mēģinājusi, bet nav sanācis. “Domāju, kā gan var pagatavot tik skaistas kūkas? Bet man jau nebija tam domātās rocības. No parasta pergamenta papīra uztaisīju tūti un tad no tās spiedu ārā krēmu, un nesapratu, kāpēc man nesanāk tik skaistas rozes kā citiem! Tagad esmu iegādājusi dažādus uzgaļus, kas domāti dekorēšanai, garnējumam, un arī man tagad sanāk,” stāsta Maruta, kura prasmi kūku dekorēšanā, kā arī cepšanā ir apguvusi pašmācības ceļā, savukārt krēmiem un pildījumiem garšas variē pati.
Patīk izaicinājumi
Pagatavot kūku kā mākslas darbu – tas ir izaicinājums. “Es ieraugu internetā kādas tortes foto, domāju, kā tādu var pagatavot? Rodas izaicinājums, jo arī es vēlos tādu pagatavot!” stāsta kūku meistare.
Raugoties uz viņas kūkām, skaidrs, ka Marutai piemīt mākslinieces dotības. Pati gan viņa to noliedz, sakot, ka skolā nu nemaz nav padevusies zīmēšana. Arī rokraksts esot bijis drausmīgs. “Pirms diviem gadiem, skatoties, kāda izskatās Minnija un Sūklis Bobs, mēģināju uzzīmēt tos sākumā uz papīra. Un man izdevās! Biju sajūsmā, jo es to varēju! Tad jau zīmēju uz kūkas un arī sanāca!” ar prieku atceras Maruta, kurai pietiek pacietības ne tikai cept kūkas, bet arī dekorēt, jo tas ir ļoti darbietilpīgs process. Lai pagatavotu parastu krēma kūku, nepieciešamas četras stundas, ja jāsāk zīmēt, tad vajag ilgāku laiku. “Daudz laika paņem, piemēram, mastikas ziedu gatavošana. Ja kūkai nepieciešami 15 līdz 20 ziedi, tad tam aiziet visa diena. Bieži vien to daru jau iepriekš. Tā kā tos veido no cukura mastikas, tie ilgi nebojājas. Kad izgatavoju dekorus, pulkstenī neskatos. Paiet piecas sešas stundas, bet mani tas aizrauj,” saka Maruta, kurai atmiņā ļoti palikusi kūka, kuras dēļ nevarējusi gulēt nedēļu. “Bija jāpagatavo kūka kā monstru māja. Man tā rādījās sapņos! Bet izgatavoju! Tas bija liels izaicinājums. Sākumā gan domāju, ka nevarēšu. Bija arī kūka, kura bija jāizgatavo kā pastmarka, uz kuras uzzīmēti vīrietis un sieviete 30.gadu stilā. Sākumā arī domāju, ka nevarēšu, bet izdevās!” stāsta Maruta.
Cep gandrīz katru nedēļu
Lai arī pagatavotās kūkas skaitāmas jau simtos un pieredze ir uzkrāta, viņa konkursos nepiedalās, jo neesot intereses. “Man pašai sev gribas to darīt,” viņa uzsver.
Marutai ir sešas meitas Kintija, Inese, Signe, Jolanta, Simona, Monta, kuras arī mākot un cepot tortes, un dēls Artūrs, kā arī desmit mazbērni, un katru uz svētkiem viņa vēlas iepriecināt ar savu meistardarbu! Ar tām sieviete priecē arī draugus un paziņas.
“Bieži ir bijis arī tā, ka izcepu torti, izdekorēju un pirmajā vakarā man tā pašai nepatīk. Sūtu meitām kūkas foto un viņas saka, ka ir ļoti labi. No rīta vēlreiz aplūkojot kūku, arī es esmu apmierināta,” saka Maruta, kuru gandarī, ja cilvēki, ieraugot viņas kūku, ir patiesi priecīgi un sajūsmināti.
Maruta iesaka
Makarūnu pagatavošana
Nepieciešams: 55 grami olbaltums, 55 grami cukura. To saputo ļoti stingrās putās. Cukurs jāpievieno pakāpeniski! Tad otrā traukā ir iesijāti 60 grami pūdercukura un 70 grami mandeļu miltu. Tad, kad ir saputots olbaltums, pievieno mandeļu miltus un pūdercukuru. Jāiemaisa tādā konsistencē, lai nav par šķidru un nav par biezu, un jāuzspiež uz pannas. Tad pannu ar tiem sit pāris reizes pret grīdu. Tās izsit gaisa burbuļus un masa ir vēl vienmērīgāka. Pēc tam liek žāvēt kādu pusstundu, lai, pieliekot pirkstu pie tā, tas nelīp klāt masai. Tad var likt cepties 150 grādos 15 minūtes. Pildījums: baltā šokolāde un krējums, kam pievienota bumbiera vai apelsīna garšu. Makarūnu pildījumu garšu un sastāvu variāciju ir ļoti daudz.