Svētdiena, 7. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+1° C, vējš 3.29 m/s, D-DA vēja virziens

Kulināriskās iztēles lidojumam

Grāmata “Nepareizais ķēķis” nav tikai Monikas Zīles pašas pārbaudītu recepšu pavārgrāmata.

Grāmata “Nepareizais ķēķis” nav tikai Monikas Zīles pašas pārbaudītu recepšu pavārgrāmata. Tā ir noderīgiem un interesantiem komentāriem bagāta lasāmviela katrai saimniecei.
Monika Zīle raksta: “Ēdienu gatavošanas receptēm piemīt mutvārdu folkloras daba. Tās izplatās stāstot. Tu noklausies svaigu padomu pīrādziņu cepšanā un uzskati, ka esi visu ielāgojusi. Bet līdz mīklas raudzēšanas brīdim kaut kas tomēr jau piemirsies. Neko darīt- jāizlīdzas ar savu radošo izdomu. Un galu galā šī recepte, iedama no mutes mutē un no virtuves virtuvē, atgriežas savā pirmajā cepeškrāsnī, pārveidojusies līdz nepazīšanai.” Arī autores pavārgrāmatā lielākoties ir šādi aizguvumi – savulaik noklausītas, uz piezīmju lapiņām vai burtnīcās pierakstītas receptes.
Tomēr tā nebūt nav tradicionāla pavārgrāmata. Katrai receptei dots nepieciešamo produktu daudzums, mērīts kā jau mājās – gabalos, karotēs; aprakstīta pagatavošanas secība; sniegtas noderīgas piezīmes, kas norāda uz iespējamām kļūdām, piedāvā citus variantus un papildinājumus. Jau receptes sākumā autore norāda, cik porciju ēdiena gatavošanas rezultātā varētu sanākt.
Par interesantu lasāmvielu grāmatu vērš Monikai Zīlei raksturīgā valoda un izteiksmes stils gan ēdienu gatavošanas paņēmienu aprakstā, gan pastāstiņos, kas saistīti ar recepšu iegūšanu vai kādu neparastu gadījumu, kā šis ēdiens tapis. Piemēram, kartupeļu un ābolu biezeņa nosaukumu “Debesis un zeme” Brēmenes krodziņa saimnieks izskaidrojis itin vienkārši: āboli – debesis, kartupeļi – zeme. Un – uz plīts var savienot pilnīgi visu. Arī ķeizara omletes pagatavošanai ir sava vēsture. Kad Austrijas ķeizars Francis Jozefs apmaldījies mežā, šo omleti izcepusi nabadzīga zemniece.
Nodaļā “Manas bērnības maltītes” autore piedāvā izmēģināt krapaņiku – Kurzemes sklandraušu latgalisku variantu, kukolkas – maizītes, kas tiek liktas galdā Latgalē sēru maltītēs, saļejumu – savdabīgu sarkano biešu kvasu un citu.
“Erotiskās sadaļas” ierosinātājs bijis Jānis Urbanovičs, piedāvājot īpašu kalmāru sagatavošanas recepti. Te vēl arī salāti “Līksmais pārsteigums” jeb “Munkačīno” un “Japāņu maigums”, vīrestības zupa mongoļu gaumē un cits. Atsevišķā nodaļā apkopotie padomi saskaņoti ar zvaigžņu ieteikumiem.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.