Ceturtdiena, 18. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+3° C, vējš 2.19 m/s, D-DR vēja virziens

Latvijā sieru patērē četrreiz mazāk nekā ES

Līdz pat pagājušā gada beigām ES valstu siera tirgū saglabājās nemainīga, stingra, pozitīva tendence.

Līdz pat pagājušā gada beigām ES valstu siera tirgū saglabājās nemainīga, stingra, pozitīva tendence. Tomēr atklājās, ka pat produkcijas apjoma palielināšanās knapi spēja apmierināt pieprasījumu pēc siera. Ražotāji nebija paredzējuši tādu pieprasījuma palielināšanos. Siera deficītu radīja gan ierobežotais pārstrādājamā piena daudzums, gan arī atgūtā eksporta iespēja uz Krieviju. Siera cenas paaugstinājās.
Ja salīdzina rūpnīcas cenas, tad Beļģijā sieram oktobrī tās ir 1,79 lati par kilogramu, Lielbritānijā – 2,88 lati, Zviedrijā – 3,07 lati, Īrijā – 1,62 lati. Akciju sabiedrība “Preiļu siers” savu Čedaras sieru pārdod par 1,45 līdz 1,50 latiem (bez PVN).
Kā veidojas cena? Lai izgatavotu kilogramu Čedaras siera, nepieciešami 12 litri piena. Tā kā par augstākā labuma pienu siera pagatavošanai Beļģijā maksā 15,2 santīmus, Zviedrijā – 19,3 santīmus, un Lielbritānijā – 12,2 santīmus, tad vairāk nekā lats no siera kilograma tiek piena ražotājam, kam vienīgajam ir atbalsts no ES budžeta. Preiļos ražotajam sieram 65 procentus no pārdošanas cenas veido piensaimniekiem samaksātais – mazliet mazāk par latu.
Turpretī pasaules lielākie pieninieki – Jaunzēlande – sieru pārdod par 1,16 latiem, Austrālija – par 1,24 latiem. ES iekšējā cena ir 2,22 lati. Cenu starpība starp pasaules cenām un ES iekšēju cenu ir pārāk liela, lai bez subsīdijām Eiropa būtu spējīga konkurēt pasaulē. Tāpēc ES piekopj eksporta subsīdijas.
Prognoze pasaules cenai nākamajā gadā ir 1,37 lati par kilogramu.
Domājams, ka pēc 2005.gada ES atbalsts piena ražošanai pakāpeniski samazināsies. Siera patēriņš lēnām palielināsies. Kaut Latvijā siera patēriņš pēdējo piecu gadu laikā palielinājies no 3,2 līdz četriem kilogramiem pērn, salīdzinājumā ar ES tas ir četrreiz mazāks. Paredzams, ka siera patēriņš palielināsies, un Eiropa jau samierinājusies ar paredzamo dažādu sieru importu. Tā kā jau tagad piena produktus Latvija vairāk izved, nekā ieved, kāpēc nevarētu nopirkt arī Preiļos gatavoto sieru Eiropā?

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.