Pirmdiena, 10. novembris
Mārtiņš, Mārcis, Markuss, Marks
weather-icon
+6° C, vējš 0.89 m/s, DR vēja virziens

Latvijas rasols ir Ginesa rekordu grāmatā!

“Lielāko rasolu, kura svars bija 3277 kg, savā 10 gadu jubilejā pagatavoja uzņēmums Spilva (Latvija) 2002. gada 1. septembrī starptautiskajā izstāžu centrā “Ķīpsala” Rīgā,” teikts 111. lpp. grāmatā “Ginesa rekordi 2003”.

“Lielāko rasolu, kura svars bija 3277 kg, savā 10 gadu jubilejā pagatavoja uzņēmums Spilva (Latvija) 2002. gada 1. septembrī starptautiskajā izstāžu centrā “Ķīpsala” Rīgā,” teikts 111. lpp. grāmatā “Ginesa rekordi 2003”.
To, ka “Spilvas” pagatavotie salāti ir varenākie, kādus jebkad pieredzējusi šī planēta, apliecina ne vien nule kā tirdzniecībā nonākusī grāmata “Ginesa rekordi 2003”, bet arī sertifikāts, ko uzņēmums šoruden saņēma no “Guinness Worlds Records Ltd” (GWR) Londonā.
Lai šis Ginesa rekords tiktu reģistrēts, bija jāievēro virkne noteikumu. GWR reglamentē, ka sastāvdaļas jāgriež ar nazi, neizmantojot mehāniskas palīgierīces, rekorda mērījums jāveic rekorda nozarē strādājošam, kvalificētam speciālistam divu liecinieku klātbūtnē. Rekorda autentiskumu jāapliecina ar oficiāliem ziņojumiem, kā arī rekorda uzstādīšanas procesu ilustrējošiem materiāliem. Tāpēc uz GWR tika nosūtīti foto un videomateriāli, kuros iemūžināts pilns rasola gatavošanas process, kā arī Latvijas masu mediju publikāciju oriģināli.
Šī rekorda aprakstā, papildus rasola sastāvdaļu apjomiem un tovera izmēriem, minēts: “Rasolu notiesāt ķērās apmēram 4500 svinību dalībnieku, kas to pieveica neticamā ātrumā – 30 minūtēs. Milzu rasola sagatavošana un notiesāšana prasīja tikai deviņas stundas.”
Atgādināsim, ka rasola pagatavošanai tika izmantoti:
500 kg “Rosola majonēzes”,
940 kg vārītu kartupeļu,
340 kg vārītu burkānu,
560 kg desas,
6000 vārītu olu,
200 kg konservētu zaļo zirnīšu,
310 kg marinētu gurķu
15 kg sāls.
3277 kg smagā rasola griešanā vienlaikus piedalījās 120 cilvēki, bet viesus apkalpoja vēl 140 cilvēki no astoņas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem.
Ideja par Ginesa rekordu grāmatas cienīgo salātu pagatavošanu augļudārzeņu pārstrādes uzņēmumam “Spilva” radās, domājot par darbības 10 gadu jubilejas svinībām.
Ideju rosināja divi faktori. Pirmkārt, svētkos neiztrūkstoša mielasta sastāvdaļa ir rasols jeb tautā saukts rosols, tāpēc tika uzsākta “Rosola majonēzes” ražošana. Otrkārt, jubilejai bija jākļūst par tautas svētkiem, jo tieši patērētāju atzinība veido uzņēmuma panākumus. Abu apsvērumu apvienojuma rezultāts ir rekords, kas Latvijai nodrošina rekordistes slavu.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.