Ceturtdiena, 25. decembris
Stella, Larisa
weather-icon
+4° C, vējš 4.02 m/s, R vēja virziens

Lielākā problēma ir trušu realizācija

Litenes pagasta piemājas saimniecībā “Ošmalas” saimnieki Irēna un Jānis Ķelles pievērsušies ne vien paipalu, bet arī trušu audzēšanai.

Litenes pagasta piemājas saimniecībā “Ošmalas” saimnieki Irēna un Jānis Ķelles pievērsušies ne vien paipalu, bet arī trušu audzēšanai. Viņi veiksmīgi tiek galā ar vairākiem desmitiem garaušuun atzīst, ka lielākā problēma ir trušu realizācija.
“Esam runājuši ar vairākiem Gulbenes ēdināšanas uzņēmumiem, bet saņēmuši atteikumu un piebildi, ka gaļas ēdienu pagatavošanai galvenokārt izmantojot cūkas, vistas un liellopa gaļu,” stāsta J.Ķelle.
“Ošmalās” truši dzīvo plašā aplokā, kas iežogots ar dziļi zemē ieraktu žogu, lai mazie trusēni neizlīstu ārā pa tā apakšu. Saimnieks stāsta, ka truši alas kasot tikai tad, ja izmitināti nelielā platībā.
Lai dzīvniekiem radītu iespēju paslēpties, aplokā izveidota kaudze no dažādiem kokiem un dēļiem. Truši aplokā mitinās arī ziemā. Meža zvēri tiem klāt netiekot, bet vienīgais ienaidnieks esot vanags.
“Trušu šķirnes ‘Rekši’ pāri pērn atvedu no Madonas rajonā pazīstamas trušu audzētājas Dzintras Karavaičukas. Nu jau esmu ticis pie pamatīgas saimes. Minētās šķirnes dzīvnieki ir nelieli, jo pasaulē tos audzē galvenokārt ādiņu ieguvei. Savukārt šķirnes ‘Flandri’ truši ir lieli un audzējami gaļai,” stāsta J.Ķelle. Viena gaļas šķirnes truša svars varot būt no septiņiem līdz astoņiem kilogramiem. Saimniecībā ir apmēram 100 šo dzīvnieku.
Trušiem nedēļā izbaro apmēram 100 kilogramu graudu, kurus saimnieki iepērk no labības audzētājiem. Iespējams, ka nākamajā gadā tos audzēs paši.
“Trušu audzēšana problēmas nerada. Te varētu būt pat 1000 trušu, bet vispirms jārod realizācijas iespējas. Pagaidām šī nodarbe man ir kā hobijs, līdzīgi kā paipalu audzēšana,” saka J.Ķelle.
Paipalu, kas izmitinātas zemos būros, kas atrodas kūtī, olas J.Ķelle piegādā gan pastāvīgajiem klientiem Gulbenes rajonā un pilsētā, gan arī aizved uz Rīgu. Barību arī putniem iepērk Rīgā. Cālēnu ieguvei izmanto trīs inkubatorus.
“Nesaprotu, kāpēc arī paipalu olas izvēlas nelabprāt, jo viena ir līdzvērtīga trīs vistu olām. Paipalas sāk dēt 41 dienas vecumā, bet pieaug mēneša laikā,” saka J.Ķelle, kas paipalas audzē jau 22 gadus.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.