Piektdiena, 19. decembris
Lelde, Sarmis
weather-icon
+2° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens

"Mini mani!" vadītājas mamma iesaka

Latvijā pazīstamās televīzijas žurnālistes, raidījuma “Mini mani!” veidotājas Sandras Freibergas mamma, gulbeniete Vaira Kernikova ēst gatavo ar mīlestību.

Latvijā pazīstamās televīzijas žurnālistes, raidījuma “Mini mani!” veidotājas Sandras Freibergas mamma, gulbeniete Vaira Kernikova ēst gatavo ar mīlestību.
Ikdienā viņa priecājas un pateicas par to, kas ir dots, bet, rosoties virtuvē, vēlas, lai ēdiens izdotos gards.
Gatavošana ir rituāls
“Ēst gatavošana man vienmēr ir bijis rituāls, kas sagādā prieku citiem. Neesmu mācījusies no dažādām grāmatām. Prasmi un iemaņas dod tikai pieredze,” saka V.Kernikova.
Viņa atceras, kā kādreizējā kolhozu laikā norīkota par saimnieci. ” Lielā katlā vajadzēja vārīt frikadeļu zupu. Novārīju kauliņus buljonam, saspaidīju tajā kartupeļus un burkānus, tad nelielās lodītēs saviļāju gaļu un laidu katlā. Viss izjuka, tomēr zupu apēda slavēdami. Vēlāk iemācījos to izvārīt,” atceras Sandras mamma un bilst, ka mājās gatavojot vienkāršus, bet garšīgus ēdienus. “Agrāk man bija viena meita, bet tagad ir četri mīļi bērni – tā ir Sandra, znots Jānis un mazbērni Anete un Armands Teodors. Viņiem ļoti garšo manas ceptās kotletes, skābu kāpostu un dažādas aukstās zupas, cepetis un citi ēdieni. Vienīgi par pīrāgiem viņi saka – tie man padodoties pārāk lieli,” joko Vaira.
Sievām viņa iesaka nekad rītos vīru nepalaist uz darbu, brokastīs galdā ceļot tika maizes rikas, kas apziestas ar sviestu vai margarīnu. “Katru rītu gatavoju siera maizītes, gaļas vai desu maizītes. Noteikti ir arī biezputra. Tā var būt ātri vārāmo auzu pārslu vai mannas biezputra. Piedāvāju arī tēju vai kafiju. Visu iespējams paspēt,” saka Vaira.
Ar kopības sajūtu
Sandras mamma iesaka virtuvē darboties kopā ar bērniem, jo tas rada kopības izjūtu. Par visskaistākajām mājām viņa uzskata tās, kur bērni nekad netraucē, visskaistākie ir tie bērni, kam milži atļauj būt bērniem, bet visskaistākā kopība ir kopība ar bērnu. “Tas nekas, ka spodrā virtuve ir piebārstīta ar miltiem, ka spožais, dārgais katls – piededzināts, ļaujiet bērniem darboties, jo tikai tā viņi iemācīsies dzīvei noderīgo,” uzskata Vaira.
Viņa prot radīt mājīgumu, kārtību un tīrību. Sandras mamma pēc grāmatu receptēm ēst gatavo reti. “Lai ēdiens izdotos gards, ir vajadzīga garšas sajūta,” saka Vaira.
Krējumā ceptas olas
Ja nekā nav mājās un ir tikai krējums, tad var gatavot krējumā ceptas olas. Uz pannas uzlej krējumu un ļauj, lai tas vārās, tad krējumā iesit olas, uzkaisa sāli un cep. Labi garšo ar vārītiem kartupeļiem.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.