Jēkabpils tirgū daudzi būs ievērojuši Olgu Šakolu, kas tirgo mazas, raibas oliņas. Ar paipalu audzēšanu viņa nodarbojas jau divus gadus.
Jēkabpils tirgū daudzi būs ievērojuši Olgu Šakolu, kas tirgo mazas, raibas oliņas. Ar paipalu audzēšanu viņa nodarbojas jau divus gadus.
“Reiz izlasīju avīzē par paipalu olu ārstnieciskajām īpašībām un sāku interesēties par šo nozari. Aizbraucu uz Rīgu pie cilvēkiem, kas nodarbojas ar paipalu audzēšanu. Apskatīju, sarunāju simts olas. Inkubatorā izdevās izperēt 76 paipalas,” saka O.Šakola.
Viņa stāsta, ka paipalas ir Japānas vistas – mazākās no šīs dzimtas putniem. Siltumprasīgas, bet dējīgas. Dēj ik dienas visu gadu. Paipalu olas ir vērtīgs diētisks produkts, kas palīdz vielmaiņai, uzlabo imunitāti un paaugstina dzīves tonusu. “Paipalas jātur krātiņos, jo viņas prot labi lidot. Reiz kāda no manām paipalām aizlaidās pie kaimiņiem un nosēdās tieši blakus kaķim. Runcis apjuka, nelūgto ciemiņu redzot, bet negrasījās tam uzbrukt. Ceļotāju nogādāju atpakaļ krātiņā,” stāsta O.Šakola.
Pēc garšas īpašībām paipalu un vistu olas neatšķiras, taču barības vērtības ziņā paipalu olas ir pārākas. Tās satur daudz kālija, fosfora un dzelzs, sešas reizes vairāk A, B un B1 vitamīnu nekā vistu olas. Paipalu olas izmanto epilepsijas ārstēšanai un nierakmeņu šķīdināšanai.
“Uz mazā putniņa fona izdētā ola šķiet nesamērīgi liela. Tā ir raiba. Bērni, redzot mani tirgojam raibas oliņas, jautā mammām, vai nav klāt Lieldienas. Vasarā turēju 200 paipalu, bet ziemai atstātas tikai 40. Nekāda īpašā peļņa nesanāk, vienkārši man patīk šie putni. Jēkabpilī paipalu olu pircēju nav daudz, bet savi “kundes” man jau ir. Pat no Madonas brauc. Pērk tie, kam ir alerģija vai astma, arī bērniem, kam ir diatēze,” informē O.Šakola.
Dēt paipalas sāk 45.dienā pēc izšķilšanās, bet pēc diviem mēnešiem to olas jau ir derīgas perēšanai.