Pavasari raksturo ne tikai sniegpulkstenītes un atlidojušie gājputni, bet arī bērzu sulas, kas garšo gan pilsētas, gan rajona iedzīvotājiem, tāpēc tiek sameklēts bērzs, izdarīts urbums un tecināta bērza sula.
Pavasari raksturo ne tikai sniegpulkstenītes un atlidojušie gājputni, bet arī bērzu sulas, kas garšo gan pilsētas, gan rajona iedzīvotājiem, tāpēc tiek sameklēts bērzs, izdarīts urbums un tecināta bērza sula.
“Bērzu sulas tecinām katru gadu, jo pie mājas aug divi lieli bērzi. Šogad esam pārsteigti, ka no viena bērza ieguvām tikai 20 litrus sulas. Tad tās pārstāja tecēt. Tāpēc urbsim otrā bērzā, cerot, ka izdosies iegūt vēlamo sulu daudzumu,” stāsta gulbeniete Ausma Sīkā.
Viņa bērza sulas īpaši neskābē, bet pilda tās 700 gramu pudelēs, kam apakšā iebērta ēdamkarote cukura. Rozīnes, upeņu zarus un maizes garozas A.Sīkā neizmanto, jo labāk garšojot tīras un mazliet ieskābušas sulas. Katru pavasari tiekot sagatavoti vairāk nekā 60 litri sulas. Pērn to bijis tik daudz, ka palīdzēts sarūpēt šo dzērienu arī kaimiņiem un paziņām. Izrādās, ka pavasarī katram cilvēkam dienā vajag izdzert vismaz divus litrus svaigu bērza sulu, lai attīrītu organismu. Bērza sulām var ļaut nedaudz ieskābt un pievienot upeņu zariņus un rozīnes. Ne visi pievieno rupjmaizes garoziņas, jo pārliecinājušies, ka tad sulu virskārtā rodas pelējums.