Karstā laikā pārtikas produkti bojājas ievērojami ātrāk, tāpēc Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti iesaka iegādāties tikai kvalitatīvus produktus, kam nav beidzies derīguma termiņš un kas glabāti saldējamās vitrīnās, ledusskapjos vai saldētavās.
Karstā laikā pārtikas produkti bojājas ievērojami ātrāk, tāpēc Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti iesaka iegādāties tikai kvalitatīvus produktus, kam nav beidzies derīguma termiņš un kas glabāti saldējamās vitrīnās, ledusskapjos vai saldētavās.
“Pircējiem iesakām sekot, lai tirdzniecības darbinieki augsta riska pārtiku, tādu, kas ātri bojājas un kurā ātri vairojas dažādu slimību ierosinātāji, izņem no saldējamās iekārtas,” brīdina Pārtikas un veterinārā dienesta Gulbenes pārvaldes vadītāja Dzidra Gala.
Augsta riska pārtikas produkti ir piena produkti – jogurti, krējums, biezpiens, biezpiena sieriņi, dažādas kūkas ar krēma pildījumu, dažādi pudiņi, saldējums -, kā arī gaļa, tās izstrādājumi un zivis. Labvēlīgākā vide, kurā vairojas mikrobi, ir temperatūra no plus 25 līdz plus 35 grādiem.
Dz.Gala skaidro, ka dienesta darbinieki vasarā atbilstoši iespējām rīkos pārbaudes gan tirdzniecības uzņēmumos, gan ēdnīcās un kafejnīcās. Ja saņems iedzīvotāju pretenzijas, rīkos ārpuskārtas pārbaudes.
“Augsta riska pārtika jāuzglabā tikai aukstumā atbilstoši šo produktu uzglabāšanas režīmam. Tos nosaka ražotājs. Tā ir temperatūra no nulles līdz plus sešiem grādiem. Īpaša uzmanība pievēršama arī pārtikas produktu fasējumam, kur norādīts, kas ir produkta ražotājs, kāds ir derīguma termiņš un kādā temperatūrā produkts glabājams,” skaidro Dz. Gala.
Vadītāja iesaka pircējiem saglabāt pirkuma čeku līdz produkta izlietojuma brīdim, lai tad, ja rodas pretenzijas pret tā izplatītāju vai ražotāju, varētu tās izteikt. Ja čeks nav saglabāts, arī tad ar iebildumiem par produktu kvalitāti var vērsties Pārtikas un veterinārā dienesta Gulbenes rajona nodaļā.