Piektdiena, 26. decembris
Dainuvīte, Gija, Megija
weather-icon
+2° C, vējš 1.34 m/s, Z vēja virziens

Rudenī darina pīlādžu un aroniju vīnu

Saimnieki: dzērienus veikalā nepērk.

Saimnieki: dzērienus veikalā nepērk
Stāmerienas pagasta “Blāzmu” saimnieki Līga un Leonīds Brosovi daudzus gadus darina vīnu no āboliem, aronijām, upenēm, jāņogām, bumbieriem un pīlādžiem. Šo nodarbi viņi uzskata par vienu no vaļaspriekiem.
“Lai vīns nebūtu duļķains, ogas jāieliek lielā traukā, jāsameklē skaista meitene, jāliek viņai nomazgāt kājas un mīcīt ogas, jo tad nesašķīst ogu sēkliņas, kas rada duļķes,” kā joku, kurā ir patiesības grauds, stāsta L.Brosovs.
Vīna raudzēšanas speciālists bijis Līgas tēvs, tāpēc šo prasmi viņa uzskata par pārmantotu.
“Dzērienus veikalā neesam pirkuši. Arī gadumijā cienājamies ar pašu raudzētiem vīniem, bet tad nolēmām, ka nevar atpalikt no citiem, un nopirkām pudeli šampanieša. Pat glāzi neizdzērām, jo negaršoja,” saka saimniece, kura pēc vīnu norūgšanas ir galvenā to saldinātāja, vīram uzticot dzēriena pārliešanu. Vīnus saimnieki uzglabā lielos stikla traukos, atzīstot, ka, jo vecāks vīns, jo garšīgāks un dzidrāks.
“Citi vīnu raudzē no veselām ogām, bet es vienmēr izspiežu sulu. Tad lieku apmēram divas daļas sulas, vienu – ūdens, kam pievienoju cukuru. Uz 20 litriem ņemu sešus kilogramus cukura,” Līga dalās pieredzē.
Tad, kad vīns pudelē ir norūdzis un duļķes nostājušās, to pārlej un pēc garšas pievieno cukuru. Līgai vislabāk garšo dzērveņu, bet Leonīdam – upeņu vīns. Vīna raudzēšanai saimnieki izvēlas dabīgo, nevis speciālo vīna raugu, jo tad dzēriens labāk uzglabājas.
“Aroniju vīns gausi rūgst, tāpēc tam pievienoju daļu jāņogu sulas, bet šim vīnam ir skaista krāsa, lai gan tā nav tik dzidra kā tiem, kas raudzēti no citām ogām,” stāsta Līga. Viņa iesaka vīnus baudīt izgaršojot, bet pie skābākiem piekost klāt lauku rupjmaizi ar medu. Ziemā, kad jūtamas pirmās saaukstēšanās pazīmes, esot ieteicams upeņu vīnam pievienot nedaudz krustnagliņu un medus, tad to uzkarsēt un iedzert. Esot labāks par jebkuru karstvīnu.
“Blāzmu” saimnieku vīnus nobaudījuši un atzinuši par garšīgiem viesi no Vācijas, kā arī Rīgas un citām pilsētām. Ar tiem viņi cienāja arī neseno Bānīša svētku dalībniekus.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.