Dažādiem saldēdieniem, piemēram, uzputenim vai bubertam, esam pieraduši izmantot mannu un kviešu miltus.
Dažādiem saldēdieniem, piemēram, uzputenim vai bubertam, esam pieraduši izmantot mannu un kviešu miltus. Bet tikpat labi var lietot rudzu miltus. Saldēdiens garšas īpašības no tā nezaudē, bet uzturvērtība tikai iegūst, jo organisms uzņem vairāk šķiedrvielu.
Rudzu miltu putas
Saldēdienam nepieciešams: pusglāze rudzu miltu (piecas pilnas ēdamkarotes), puslitrs piena, četras olas, pusglāze cukura, vanilīns, divas glāzes augļu vai ogu sulas (nepilns puslitrs), divas tējkarotes kartupeļu cietes un, ja sula nav salda, arī cukurs.
1. Atdala olu dzeltenumus no baltumiem.
2. Olu dzeltenumus saputo ar pusi cukura.
3. Daļu piena pievieno rudzu miltiem un sajauc.
4. Atlikušo pienu lej katliņā, pieber cukuru un karsē, līdz šķidrums uzmet burbuli.
5. Kad šķidrums ir uzvārījies, pievieno ar pienu sajauktos rudzu miltus un karsējot maisa, līdz masa kļūst viendabīga.
6. Turpinot karsēt, pielej ar cukuru saputotos olu dzeltenumus. Samaisa, noņem no uguns un novieto dzesēties, palaikam apmaisa.
7. Gatavo mērci. Kartupeļu cieti ieber glāzē, līdz pusei piepilda ar sulu un samaisa.
8. Atlikušo sulu lej katliņā, uzvāra. Verdošai sulai pievieno cietes maisījumu un labi izmaisa. Novieto atdzesēties.
9. Ņem iepriekš atdalītos olu baltumus un saputo stingrās putās.
10. Puto atdzesēto piena, miltu un olu dzeltenumu masu tik ilgi, kamēr tā palielinās apjomā un kļūst balta. Tajā iecilā saputotos olu baltumus.
11. Deserta šķīvjos lej ogu mērci. Virsū liek saputoto masu. Saldēdienu dekorē ar riekstiem, augļiem vai ogām.