Līdz Visu svēto naktij, kad no lielajām ogām – ķirbjiem – gatavos savdabīgus svečturus, atlicis maz laika.
Līdz Visu svēto naktij, kad no lielajām ogām – ķirbjiem – gatavos savdabīgus svečturus, atlicis maz laika. No tiem vēl varam pagūt pagatavot daudz dažādu garšīgu ēdienu. Ķirbji ir jāēd pēc iespējas vairāk, jo tie izceļas ar ārstnieciskajām īpašībām.
Ēdīsim tos ne tikai tad, kad jāuzlabo veselība, bet būsim ar to draugos, lai izvairītos no saslimšanām. Ārstnieciskie ķirbji ir ar medus, sviesta, eļļas garšu, turbānveida jeb Tibetas, spageti ķirbji un japāņu ārstnieciskais ķirbis ‘Ushiki Kuri’. Maizes, piena, šokolādes, medus, riekstu un gurķu ķirbji ir tik garšīgi, ka tos var ēst nevārītus un neceptus.
Ķirbi saimnieces izmanto daždu ēdienu gatavošanai. Bez jau zināmajiem ķirbju salātiem no tiem var gatavot konfektes, želeju, pudiņu, pankūkas, sacepumus, uzputeni, lietot dažādos ievārījumos un kompotos. No ķirbjiem kopā ar dažādiem citiem komponentiem, piemēram, ar kāpostiem, burkāniem, dzērvenēm gatavo daudzveidīgus un veselīgus salātus.
Šoreiz kārumu, kas pagatavots, izmantojot ķirbju biezeni, piedāvājam saldummīļiem.
Ķirbju kūkai nepieciešams: pusotra glāze ķirbju biezeņa, 2 paciņas cepumu “Selga” (var būt arī citi, piemēram, piparkūkas), pusglāze mannas, viena bundžiņa kondensētā piena ar cukuru, 3 olas, 4 ēdamkarotes sviesta, 4 ēdamkarotes cukura, vaniļas cukurs, rieksti, rozīnes vai sukādes.
1.Ķirbja šķēli atbrīvo no sēklām un nomizo un sagriež kubiņos. Katliņā tiem pievieno nedaudz ūdens un sutina, kamēr izveidojas viendabīga masa. Atdzesē.
2. Cepumus bļodā sadrupina un ar koka stampu sīki samīca.
3. Pievieno pusglāzi mannas.
4. Sakuļ trīs olas ar cukuru un vaniļu. Pievieno masai.
5. Maisījumam pievieno atdzisušu ķirbju biezeni. Samaisa.
6. Masai pievieno iebiezināto pienu ar cukuru.
7. Izkausē sviestu. Pielej sagatavotajam maisījumam.
8. Pieber riekstu – rozīņu maisījumu.
9. Ietaukotā kūkas veidnē ieklāj izgrieztu cepamā papīra ripu. Salej tajā masu.
10. Masu izlīdzina un ievieto uzkarsētā cepeškrāsnī. Cep aptuveni 40 līdz 45 minūtes.
11. Kamēr kūka cepas, izvāra dzērveņu mērci. Var iztikt arī bez tās.
12. Formai noņem maliņu. Kūku atdzesē. Sagriež gabalos.