Selekcionārs Andrašs Fazekašs domā, ka sals nebūs būtiski bojājis ne ābeles, ne ķiršus. Pat no viņa plašā vīnogu šķirņu klāsta neviena neesot nosalusi.
Selekcionārs Andrašs Fazekašs domā, ka sals nebūs būtiski bojājis ne ābeles, ne ķiršus. Pat no viņa plašā vīnogu šķirņu klāsta neviena neesot nosalusi.
“Daudzi ir pārsteigti, kā pēc tāda sala daudzi mani vīnogu hibrīdi vēl ir dzīvi. Arī es pats par to lepojos. Es dodu garantiju, ka manas vīnogu šķirnes spēj izturēt pat -30 grādu salu. Ja cilvēki uztraucas, vai augļu koki nav salā bojāti, to var pārbaudīt jau tagad, negaidot pavasari. Nogriež zariņu ar pumpuriem un uz trīs diennaktīm iegremdē ūdenī istabas temperatūrā. Ja pumpuri būs bojāti, ūdenī tie sāks pūt. Veseli pumpuri ūdenī var turēties pat mēnesī. Tā var pārbaudīt gan ķiršus, ābeles, plūmes,” iesaka selekcionārs.
A.Fazekašs pieļauj, ka ābolu, ķiršu un vīnogu raža būs niecīga. Ja augļu kokam izsalst pat 40 procentu pumpuru, koks joprojām ir dzīvotspējīgs, tikai raža būs mazāka. “Ja pavasarī kāds zars vēl neuzplaukst, es neiesaku to uzreiz izgriezt. Vīnogām, piemēram, pat jūlijā var atvērties snaudošie pumpuri. Jāļauj šim kokam sevi pierādīt vēl visu vasaru, un tikai tad, ja tiešām zars ir nedzīvs, to var nogriezt,” saka A.Fazekašs.
Novērojot dabas parādības, A.Fazekašs domā, ka apmēram
no 18. līdz 20.februārim vēl gaidāma aukstuma kulminācija, pēc tam gan vairs aukstumi nav gaidāmi. Viņš arī paredz, ka jūlijs un augusts būs sausi bez ievērojamiem nokrišņiem.