Gulbenes vidusskolā 28.aprīlī pulksten 10.00 projekta “Garšīgie Likumi” noslēgumā starp jauniešiem notiks diskusija par pārtikas drošību. Gulbenes vidusskolā ar jauniešiem tiksies un diskutēs Pārtikas un veterinārā dienesta Austrumvidzemes
pārvaldes pārtikas inspektore Ludmila Logina. Par to informē Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā.
Informācijas birojs norāda, ka, diskutējot
ar nozares ekspertiem, Gulbenes jaunieši gūs jaunas un
praktiskas zināšanas par pārtikas drošību,
patērētāju tiesībām, un attiecīgi Eiropas Parlamenta (EP) paveikto
šajās jomās. Kopumā Eiropas Parlamenta Informācijas biroja (EPIB)
Latvijā projektā “Garšīgie likumi” iesaistījušās vairāk kā 100
vispārizglītojošās skolas visā Latvijā.
“Jautājumos
par pārtikas drošību līdzās nozares ekspertiem un uzņēmējiem īpaši
svarīgi iesaistīt arī jauniešus – nākotnes
patērētājus, uzņēmējus, vecākus utt. Patlaban industrija strauji
piedzīvo inovācijas gan pārtikas saturā, gan marķējumā u.tml., tādēļ
būtiskas ir jauniešu zināšanas un izpratne, kā arī personīgais viedoklis
par reālo situāciju. Šajā saistībā informēsim arī
par EP paveikto darbu un pieņemtajiem lēmumiem iedzīvotāju dzīves
kvalitātes uzlabošanai, pārtikas drošībai un administratīvā sloga
mazināšanā uzņēmējiem,” projekta “Garšīgie likumi” mērķi un būtību
skaidro EPIB Latvijā vadītāja Marta Rībele.
Viņa uzsver, ka projekta rezultātā skolēni noskaidro, kas ir ģenētiski modificēta pārtika un vai tā ir sastopama Latvijā; gūst priekšstatu, kā EP lēmumi uzlabo alerģisku cilvēku dzīves kvalitāti; gūst izpratni par Eiropas lēmējinstitūciju, valsts, pašvaldību un ēdināšanas nozares speciālistu lomu rūpēs par drošu
pārtiku Latvijas un citu ES valstu iedzīvotājiem.
Praktiskā projekta “Garšīgie likumi” Latvijas skolās 2016./2017. mācību gadā norise:
* EPIB
piedāvā skolām mācību materiālus par trim tēmām: alergēni, ģenētiski
modificēti organismi un jaunā pārtika. Materiāli ir izstrādāti sadarbībā
ar uzturzinātnes ekspertiem, pedagogiem
un saskaņoti ar Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas
departamenta Biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļu un Pārtikas
uzraudzības departamentu, kā arī Valsts izglītības satura centru. Mācību
materiāli ir piemēroti vidusskolēniem un pamatskolas vecāko
klašu skolēniem.
* Mācību
noslēgumā EPIB aicina skolas organizēt tematisku degustāciju, ko
papildina skolēnu diskusijas un viedokļu apmaiņa par jauniegūtajām
zināšanām.