Agrāk uzskatīja, ka šokolāde ir kaitīga veselībai, tagad zinātnieki arvien biežāk cenšas pierādīt, cik tā ir veselīga – protams, lietojot to saprāta robežās.
Agrāk uzskatīja, ka šokolāde ir kaitīga veselībai, tagad zinātnieki arvien biežāk cenšas pierādīt, cik tā ir veselīga – protams, lietojot to saprāta robežās.
Šajā gadījumā šokolādi var pat uzskatīt par vērtīgu uzturvielu, kas ir arī veselīga. Turklāt šokolāde ir jau 3500 gadu sens kārums!
– Šokolādes galvenā izejviela ir kakao sviests, ko iegūst no kakao koka (Theobroma cacao). 18.gadsimta vidū zviedru dabas zinātnieks Karls Linnejs, kas pats bija liels šokolādes mīļotājs, iekļaudams savā augu klasifikācijas sistēmā arī šokolādes koku, sugas apzīmējumam kā pirmo izvēlējās vārdu “theobroma”, kas gieķu valodā nozīmē dievu ēdiens, maiju “cacao” atstādams kā otru. No maiju vārda “cacao” un acteku “cacahuatl” vēlāk radies vārds “chocolate”.
– Jau ap 1500.gadu pirms mūsu ēras šokolādi pazinuši Meksikas līča piekrastē mītošie olmeki. Tajos laikos gan šokolāde izmantota tikai šķidrā veidā, turklāt no kakao pupiņam neatdalot taukus. Šokolāde tāda, kādu to pazīst mūsdienās, sākta lietot 19.gadsimta vidū Anglijā.
– Masa, ko izmanto šokolādes izstrādājumu pagatavošanā, satur 20 procentu olbaltumvielu, 1020 procentu tauku, 38 procentus ogļhidrātu, līdz 0,8 procentiem kofeīna un citas vielas. Šokolāde rodas, sajaucot kakao sviestu ar cukuru un piena pulveri vai iebiezinātu pienu.
– Šokolādē ir viela – klupadonskābe. Tā piedalās procesos, kas rada cilvēkam tik svarīgo labsajūtu. Ja organismā šīs vielas trūkst, cilvēks ir agresīvs, neapmierināts, nervozs un uzbudināts. Tādēļ cilvēki bieži vien uztraukuma un spēka izsīkuma brīžos neatsakās no šokolādes gabaliņa. Taču ir arī pētījumi, ka šokolāde var radīt pieradumu. To veicina tajā esošā viela teobromīns, kas līdzīgi kofeīnam uzbudina centrālo nervu sistēmu.
– Ir radīta šokolāde arī diabētiķiem. Tajā cukurs aizvietots ar dažādiem saldinātājiem, taču maldīgs ir uzskats, ka diabētiskā šokolādē ir mazāk kaloriju. Tā nav, tāpēc cilvēkiem ar lieko svaru arī tās lietošana jāierobežo.
– Britu zinātnieki uzskata, ka šokolādei būtu jābūt pieejamai par brīvu, jo tā ļoti pozitīvi ietekmē sieviešu veselību un var pat daļēji aizstāt medikamentus. Zinātnieki secinājuši, ka šokolāde palīdz sievietēm pārvarēt pirmsmenstruālo sindromu un depresiju. Šokolādē ir daudz magnija, kas samazina garastāvokļa svārstības. Tā satur arī sirds veselībai labvēlīgas vielas.