Gulbenietis Aleksandrs Mašņeks vairāk nekā 15 gadus nodarbojas ar tomātu audzēšanu.
Gulbenietis Aleksandrs Mašņeks vairāk nekā 15 gadus nodarbojas ar tomātu audzēšanu. Atzinis labākās 20 šķirnes, kas piemērotas Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, izveidojis savu mēslošanas un audzēšanas metodi, kas nodrošina labu tomātu ražu.
“Šāgada sausā vasara bija piemērota labai lauka tomātu ražai. Sevišķi labi padevušās tomātu šķirnes ‘Rondello’ un ‘Taifūns’, kas ir arī siltumnīcas stādi. Tie aug lieli un dod labu ražu. Uzskatu, ka šīs abas šķirnes ir vislabākās, jo neslimo. Tomātu bumbuļi ir līdz stāda pašai galotnei. No viena šo šķirņu stāda novācu vidēji no astoņiem līdz vienpadsmit kilogramiem tomātu,” norāda A. Mašņeks.
Lauka tomātu labākās šķirnes esot arī ‘Kanādas agrais’, ‘Baltijas agrais’, ‘Gundula’, ko labi izmantot marinēšanai, un ‘Krakuss’.
Viņš uzskata, lai izdotos tomātu raža, nepieciešams ievērot trīs lietas: jābūt labai sēklai, vēlāk labam stādam, un tas jākopj – jālaista, jāmēslo un jāvēdina siltumnīca. “Pats darbu ar tomātiem uzsāku agrā pavasarī, tos iesējot. Vēlāk apputekšņoju. Šo lielo māku katrs augkopis tur noslēpumā,” uzskata A. Mašņeks.
Viņš atzīst, ka pašaudzētus tomātus ēdis jau Jāņos. “Tomātu raža ir no Jāņiem līdz vēlam rudenim. To nodrošina dažādās šķirnes. Pērn sezonas laikā tika saražoti 400 kilogrami tomātu. Nedomāju, ka lauku tomāti ir izdevīgāki. Viss ir atkarīgs no vasaras. Šovasar katru dienu laistīju tomātus. Siltais gaiss un mitrums radīja labus augšanas apstākļus,” saka A. Mašņeks.
Viņš norāda, ka tomātu audzēšanā maz izmantojis minerālus. “Tomātu stādu lieku kūdrā un nedaudz minerālos. Kūdra uztur mitrumu un baro stādu. Turklāt, kad tomāts ir iestādīts kūdrainā augsnē, arī kurmji un žurkas tos liek mierā. Protams, tomātam nepatīk rasa. Tādēļ jālaista no rīta, lai pa dienu spētu apžūt. Tad nerodas lapu puve, arī lapas ilgāk saglabājas zaļas,” uzskata A. Mašņeks.
Viņš atzīst, ka labākais mēslojums tomātam ir kūtsmēsli. “Vienalga, kāda zeme, bet kūtsmēsli tai piešķir irdenumu. Un tomāts to jūt. Jo to vairāk apstrādā un parušina ar kapli, jo stāds labāk veidojas un aug,” domā A. Mašņeks.