Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+3° C, vējš 1.34 m/s, DR vēja virziens

Valsts sanitārā inspekcija konstatē pārkāpumus pārtikas tirdzniecības uzņēmumos

Valsts sanitārā inspekcija apkopojusi pagājušā gada nogalē realizētā projekta “Pārtikas produktu ražotāju norādīto uzglabāšanas apstākļu ievērošana objektos, kuru kontrole un uzraudzība ir Valsts sanitārās inspekcijas kompetencē” rezultātus.

Valsts sanitārā inspekcija apkopojusi pagājušā gada nogalē realizētā projekta “Pārtikas produktu ražotāju norādīto uzglabāšanas apstākļu ievērošana objektos, kuru kontrole un uzraudzība ir Valsts sanitārās inspekcijas kompetencē” rezultātus. Ir secināts, ka visvairāk konstatēto pārkāpumu salīdzinājumā ar pārējām objektu grupām ir pārtikas tirdzniecības uzņēmumos. Visvairāk to ir mazumtirdzniecībā.
“Biežāk konstatētais pārkāpums – netiek ievērots produktu uzglabāšanas temperatūras režīms 390 uzņēmumos,” stāsta Valsts sanitārās inspekcijas Izglītības un ārējo sakaru daļas galvenā speciāliste Solvita Ulmane.
Divos mēnešos veicot kontroles pārtikas tirdzniecības, sabiedriskās ēdināšanas un pārtikas ražošanas uzņēmumos Latvijā, īpašu uzmanību pievērsa saldējamo un aukstumiekārtu esamībai, higiēniskajam stāvoklim un aprīkojumam. Vērtēja arī ražotāja noteikto pārtikas produktu uzglabāšanas temperatūru un realizācijas laiku ievērošanu, produktu uzglabāšanas noteikumu – saderības – ievērošanu. Veica uzņēmumu aukstumiekārtu temperatūras mērījumus, tos salīdzinot ar uzņēmuma aukstumiekārtu rādījumiem un atbilstību. “Pārliecinājāmies, ka valstī visur ir līdzīgas problēmas, kas konstatētas apmēram 520 uzņēmumos. Lielākā daļā uzņēmumu ir aukstumiekārtas, bet tās joprojām nav aprīkotas ar temperatūras mērīšanas ierīcēm, piemēram, 29 procentos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumuo, 18 procentos pārtikas tirdzniecības uzņēmumos un 20 procentos pārbaudītajos pārtikas ražošanas uzņēmumos,” stāsta S.Ulmane.
Gulbenes rajonā pārbaudes veica 28 uzņēmumos. Saldējamo un aukstumiekārtu neapmierinošs higiēniskais stāvoklis konstatēts vienā no 27. Ražotāja noteiktais pārtikas produktu uzglabāšanas temperatūras režīms netiek ievērots septiņos uzņēmumos.
Pārbaudē konstatēts, ka iekārtas nav atbilstoši noregulētas vai ir pārslogotas 376 uzņēmumos. Neatbilstošs aukstumiekārtu higiēniskais stāvoklis bija tikai trīs procentiem pārbaudīto uzņēmumu. Galvenokārt pārtikas tirdzniecības uzņēmumos neievēro ražotāja noteikto produktu uzglabāšanas temperatūras režīmu. “Tas lielākā daļā gadījumu ir uzņēmumu nepietiekamas paškontroles sistēmas organizēšanas rezultāts,” domā S.Ulmane. Apmēram desmit procentos no visiem pārtikas aprites uzņēmumiem neievēro produktu realizācijas termiņus. Minētais pārkāpums konstatēts 140 uzņēmumos, bet 82 novērota produktu uzglabāšanas nesaderība.
Fakts
Divos mēnešos Latvijā kontroles notika :
1245 pārtikas tirdzniecības,
404 sabiedriskās ēdināšanas,
82 pārtikas ražošanas uzņēmumos.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.