Ģimenes ārstei Rasmai Melbiksei vairāk nekā 30 darba gados ne reizi nav nācies medicīniski palīdzēt pacientam, kas cietis no olu pārēšanās, tāpēc daktere domā, ka olas Lieldienās katrs var ēst, cik vēlas.
Ģimenes ārstei Rasmai Melbiksei vairāk nekā 30 darba gados ne reizi nav nācies medicīniski palīdzēt pacientam, kas cietis no olu pārēšanās, tāpēc daktere domā, ka olas Lieldienās katrs var ēst, cik vēlas.
“Ja spēsiet apēst desmit vārītas olas, iespējams, ka zarnu trakts un kuņģis būs mazliet izbrīnīts, bet nekas ļauns nenotiks. Neiesaku uzturā lietot svaigas olas, jo diemžēl vistas nav pasargātas no dažādām slimībām. Vislabākā būs cieti vārīta ola,” Rasma dod padomu.
Daktere uzskata, ka ir būtiski, kādu pārtiku cilvēks lieto. Olas ir pārtikas produkts, kas satur olbaltumvielas, ko organisms pārstrādā samērā lēni. Ja cilvēks uzturā lieto, piemēram, pākšaugus, viņa organisms saņem olbaltumvielas, tāpēc būs pietiekami, ja viņš nedēļā apēdīs divas olas. Tiem, kas uzturā nelieto gaļu un zivis, olas ir kā olbaltuma aizvietotājs.
“Olas iesaka ierobežot mazu bērnu uzturā, jo olbaltums ir grūti sagremojams. Ir bērni, kam no olām ir alerģija. Līdzīgi var būt arī veciem cilvēkiem. Ja atteiksimies no olām, tas nenozīmē, ka tās neēdīsim vispār, jo cepam pankūkas, cepumus un gatavojam saldos ēdienus,” stāsta Rasma.
Daktere ievērojusi, ka tirdzniecības uzņēmumi piedāvā pircējiem dažādas kvalitātes un lieluma olas. Viņa iesaka lielveikalos iegādāties olas “Omega”, kuras Gulbenē pagaidām nav nopērkamas. “Šīs olas ir veselīgas, jo iegūtas no vistām, kas barotas ar speciālu barību, kuras sastāvā ir taukskābe, tāpēc olas nesatur holesterīnu,” saka ārste.
Lieldienas ir viņas mīļākie svētki, tādi tie bijuši arī viņas tēvam. “Kad vecāki bija dzīvi, mēs visa ģimene Lieldienās bijām kopā. Šo tradīciju turpinām arī šodien. Visi kopā aizejam uz kapiem, ir krāsotas olas un pasha. Lieldienas ir ģimeņu satikšanās svētki,” priecājas Rasma, būdama to noskaņās.