Svētdiena, 28. decembris
Inga, Ivita, Irvita, Ingeborga
weather-icon
+1° C, vējš 2.24 m/s, Z-ZR vēja virziens

Vērtīgais sīpols

Gan jau gandrīz katrā virtuvē ir bijis brīdis, kad pastiep roku pēc sīpola, ko pievienot ēdienam, un atskārsti, ka groziņš vai maisiņš tukšs. Ja tādā brīdī izbeigušies arī ķiploki, var piedzīvot gluži vai paniku.
Tomēr šoruden atklāju, ka ne mazāka panika var iestāties, ja sīpolu raža ir pārspējusi visas labākās cerības. Skatos uz novākto klājienu, kurā vairums eksemplāru savas kārtu kārtas tā uzaudzējuši, ka no viena atliektiem  galiem pietiek pat divām maltītēm. Tas nu ir brīdis, kad saproti – šoruden būs jāķeras klāt pie recepšu kladēm un interneta dzīlēm, lai tas viss pārtaptu gan interesantā, gan garšīgā veidā.
Izrādās, sīpols palīdz dažādu slimību gadījumos – palielina apetīti, veicina vielmaiņu, ārstē kuņģa slimības, kā arī nostiprina imūnsistēmu un samazina holesterīna daudzumu.
Tā kā sīpoli iznīcina baktērijas, tad tas ir lielisks palīgs vīrusu laikā. Saaukstēšanās gadījumos, kā arī ārstējot klepu, noteikti palīdzēs jau izsenis pārbaudīts tautas medicīnas līdzeklis – medus ar sīpolu sulu, bet gripas ārstēšanai iesaka dzert uzsildītu pienu, kurā iejaukts sarīvēts sīpols. Uztura speciālisti norāda, ka sīpolā ir cukurs, olbaltumvielas, tauki, organiskās skābes, kalcijs, dzelzs, kālijs, fosfors, nātrijs un magnijs, kā arī bagātīgs vitamīnu klāsts – B1, B2, B6, C, E un PP. Sīpolos ir sulfīdi, kas palīdz smadzeņu darbībai, un ēteriskās eļļas, kurām ir ārstnieciska iedarbība.
Tik daudz par zinātnisko skaidrojumu sīpola vērtīgumam, bet tagad dažas interesantas un pārbaudāmas receptes, lai papildinātu ēdienkarti. Vispirms jau ieteikums vai, iespējams, atgādinājums – buljonā sīpols jāvāra ar visu mizu, jo tikai tā tas “atdos” ēdienam visus vitamīnus, palielinās uzturvērtību, kā arī piešķirs buljonam krāsu.
Te gan jāpiebilst, ka viss iepriekš teiktais ir droši attiecināms uz dārzā vai laukā audzētu sīpolu, kura dzīves un lietošanas laika pagarināšanai nav izmantota audzētājam vien zināma ķīmija. Tāpēc tieši rudens pusē būtu lieti pārdomāt, vai tomēr kādā gadatirgū neiegādāties kārtīgu vietējo zemnieku audzējumu, nevis visu ziemu lielveikalos pirkt sīpolus, kuri ir tiktāl “uzlaboti”, ka pavasarī pat neprot izdzīt lociņu asnus.

 
  Sīpolu kotletes
Nepieciešams: divi lieli sīpoli, viens liels kartupelis, 3 ēdamkarotes mannas, sāls, malti melnie pipari, sojas mērce, augu eļļa cepšanai, tomātu sula.
Pagatavošana: Ļoti smalki sagriež sīpolus (var izmantot smalcinātāju). Nomizo kartupeļus, nomazgā, smalki sarīvē un pievieno sīpoliem. Pēc garšas pieliek sāli un maltos piparus, nedaudz sojas mērces. Masai pievieno mannu, kārtīgi samaisa un atstāj 15 minūtes uzbriest. Saslapinot rokas, veido plācenīšus un eļļā cep no abām pusēm zeltainus. Tad liek katliņā un aplej ar tomātu sulu. Uz nelielas uguns sautē 30 minūtes. Pasniedz kā piedevas vai ēd ar rudzu maizi.

  Sautēti sīpoli
Nepieciešams: 1 kg sīpolu, 80 g sviesta, 125 ml sausā baltvīna, 60 ml medus, 60 ml vīna etiķa (baltā), pipari, sāls.
Pagatavošana: Sakarsētā pannā izkausē sviestu, liek tajā ripās sagrieztus sīpolus un uz lēnas uguns sautē, kamēr mīksti. Pēc tam pievieno pārējās sastāvdaļas un turpina sutināt, kamēr iztvaiko šķidrums. Šo ēdienu var droši glabāt ledusskapī vismaz divas nedēļas un izmantot kā piedevu gaļas ēdieniem.

  Sīpolu pankūkas
Nepieciešams: glāze miltu, 2 ēdamkarotes cepamā margarīna, 2 olas, ~1,5 glāzes piena, 1 sīpols, zaļie lociņi, sāls, pipari.
Pagatavošana:  Olas sakuļ ar sāli, pipariem, pievieno miltus un pienu. Sviestā apcep kubiņos sagrieztus zeltainus sīpolus, nedaudz atdzesē un iejauc mīklā, sagriež lociņus un arī iemaisa mīklā. Cep pankūkas. 

  Marinēti sīpoli
Nepieciešams: 1 kg ripiņās sagrieztu sīpolu, aptuveni tējkarote sauso garšvielu miksļa – baziliks, oregano, majorāns, timiāns, rozmarīns, 1 ēdamkarote sāls, 50 ml vīna etiķa (sarkanā). Sīpoli jāmarinē vismaz 2,5 stundas. Pasniedz pie gaļas ēdieniem.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.