Ceturtdiena, 18. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+3° C, vējš 1.79 m/s, R-DR vēja virziens

Jāņi: knifi, kā nepieņemties svarā un neciest no paģirām

Tuvojas Jāņi, un tas nozīmē tas
nozīmē daudz gardumu, šašliku, salātu, limonāžu un, protams,
alkoholisko dzērienu. Svētkos gandrīz nav iespējams ievērot
pareizu uztura režīmu, tāpēc mēdzam pārēsties un nākamajā
dienā ciest no smaguma sajūtas, papildu kilogramiem uz svariem, bet
daži arī no paģirām. Uztura speciāliste Svetlana Aļeksejeva
iepazīstina ar knifiem, kā svētku laikā samazināt pārēšanās
risku un ko darīt, ja nākamajā rītā pašsajūta nav sevišķi
laba.

Pirms mielasta izdzeriet glāzi ūdens.
Jāņu svinēšana ir izslavēta ar bagātīgi klātiem galdiem brīvā
dabā. “Kad galds burtiski lūst no iemīļoto salātu, sulīga
šašlika, grilētas gaļas un zivs, mērču, piedevu, augļu, ogu,
neparastu uzkodu un saldumu pārpilnības, ir neiespējami apstāties,
kamēr nav pagaršots viss. Šādai situācijai ir domāts šis
knifs: lai vēlāk neciestu no smaguma sajūtas, pusstundu pirms
maltītes izdzeriet vienu divas glāzes ūdens, un jums noteikti
gribēsies ēst daudz mazāk,” iesaka uztura speciāliste.

Lai neapskurbtu, dzeriet ūdeni un
ēdiet treknu. „Tieši tā ir ar treknu ēdienu. Lai izvairītos no
pārēšanās, no kā sāp vēders un rodas slikta pašsajūta, ir
jādod priekšroka grilētiem dārzeņiem, ogām un augļiem, vistas
šašlikam un liesām zivīm. Nevajag ēst kūpinājumus, gaļas
izstrādājumus, piemēram, desas, cīsiņus, šķiņķi, kā arī
ātrās uzkodas, piemēram, čipsus. Tomēr, ja dzerat alkoholiskos
dzērienus, apreibšanas procesu palēnina tieši trekns, smags
ēdiens. Tāpat ar reibumu palīdz cīnīties ūdens: ja mielasta
laikā šad un tad izdzer glāzi ūdens, alkohols tiks ātrāk
izvadīts no organisma un stipru paģiru risks ievērojami
samazināsies.”

Liekais svars rodas arī no nepareizas
dzērienu izvēles. Dažkārt ir grūti noticēt, ka šķidrums,
piemēram, sula vai limonāde, patiešām var palielināt ķermeņa
masu, tomēr ar cukuru bagātu dzērienu, kuru svētku galdā parasti
ir pietiekami daudz, dzeršana neizbēgami pasliktina situāciju. Tas
attiecas ne tikai uz saldinātiem dzērieniem, bet arī alkoholu —
tajā ir pietiekami daudz kaloriju, kas palielina cukura līmeni
asinīs un apetīti.

Cik daudz ūdens dzert? Nepieciešamais
ūdens daudzums mainās atkarībā no trim faktoriem. Ja ēdat sausu
ēdienu, piemēram, sviestmaizes vai pildītus groziņus, ir jādzer
vairāk, bet, ja mielastā pamatīgāk cienājāties ar arbūziem vai
melonēm, dzert negribēsies, jo šķidruma īpatsvars augļos
sasniedz līdz pat 95 %. „Ja pa Jāņiem plānojat, piemēram,
pārgājienu ar draugiem uz mežu, tad sagādājiet vairāk ūdens,
jo fiziska slodze prasa papildu šķidruma uzņemšanu. Visbeidzot,
iepazīstieties ar laikapstākļu prognozi: ja gaidāms karsts laiks,
ņemiet līdzi daudz ūdens, it sevišķi, ja ar jums kopā būs
bērni,” iesaka uztura speciāliste.

Ko darīt, ja tomēr pārēdāties.
Nākamajā dienā pēc bagātīga mielasta ir ieteicams ēst mazas
porcijas ar 2–4 stundu intervālu starp ēdienreizēm – tas
palīdzēs izvairīties no atkārtotas pārēšanās. Vēlams dot
priekšroku dārzeņiem, nelielam daudzumam augļu, piena produktiem,
piemēram, vājpiena biezpienam, skābpiena dzērieniem – kefīram,
paniņām—, liesai gaļai vai zivīm, kā arī raudzīties, lai
uzņemtā šķidruma daudzums būtu pietiekams – aptuveni 30 ml uz 1
kg masas —, jo tā organismam būs vieglāk tikt galā ar smaguma
sajūtu un pārēšanās sekām. „Smaguma sajūtu var mazināt arī
zāles, bet labāk izvēlēties dabiskus līdzekļus – ūdeni vai
zāļu tēju,” piebilst eksperte.

Kā cīnīties ar paģirām.
Universālas receptes nav, tomēr stipra tēja ar cukuru palīdzēs
mazināt simptomus. Tieši cukurs ir galvenais elements: nākamajā
dienā pēc pārmērīgas alkohola lietošanas ir pazemināts cukura
līmenis asinīs -šo stāvokli sauc par hipoglikēmiju, un to pavada
trīcošas rokas, galvassāpes, nespēks utt. Tādējādi stipra tēja
ar cukuru palīdz ātri atjaunot glikozes līmeni asinīs un mazināt
simptomus. Tāpat ir svarīgi dzert daudz ūdens, kas palīdz izvadīt
no organisma alkohola sadalīšanās produktus. Savukārt no
leģendārā līdzekļa pret paģirām -sālījuma – tieši vajadzētu
atturēties: mēs nevaram precīzi zināt, cik daudz sāls tajā ir,
bet, ja vēl iedzer ūdeni ar lielu nātrija daudzumu, organisms būs
pārslogots. Izvēloties ūdeni, labāk nemesties galējībās un dot
priekšroku dabīgam minerālūdenim: tas palīdzēs atjaunot
nātrija, kālija, magnija un citu elementu līdzsvaru, bet neradīs
papildu slodzi.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.