Gremošanas
problēmas visās to izpausmēs tiek uztvertas kā gana delikāta
problēma, tomēr to spēcīgākas vai vājākas izpausmes diendienā
izjūt ļoti liela daļa cilvēku. Par izplatītākajiem gremošanas
traucējumiem, to cēloņiem un profilaksi stāsta
ārsts-gastroenterologs Hosams Abu Meri.
Visbiežāk
sastopamās kuņģa un zarnu trakta problēmas ir dažādas kuņģa
slimības, piemēram, hronisks gastrīts un čūlas slimības
paasinājumi, gastroezofageālā refluksa (atviļņa) slimība
(GERS), zarnu
slimības un infekcijas (vīrusi, baktērijas, akūta caureja, u.c.),
taukainu aknu slimība, funkcionālas kuņģa zarnu trakta problēmas
un kairinātas zarnas sindroms. Simptomi slimībām nereti ir
līdzīgi, bet atšķiras, piemēram, sāpju lokācija. Simptomi, kas
liecina par kuņģa un zarnu trakta veselības traucējumiem, ir
sāpes vēderā, dedzināšana rajonā virs nabas, slikta dūša
un/vai vemšana, vēdera pūšanās, mainīga vēdera izeja,
aizcietējums, caureja ar vai bez asinīm (3 reizes dienā ar šķidru
vēderu) u.c.
Pacientam
ierodoties uz konsultāciju ar sūdzībām par gremošanas
traucējumiem, precīzas diagnozes un ārstēšanas noteikšanai
ārsta uzdevums ir izprast arī slimības cēloņus. Kā stāsta dr.
Hosams Abu Meri, bieži vien nākas sastapties ar pacientiem, kuriem
ir redzami gremošanas traucējumu simptomi, taču tas uzreiz
nenozīmē, ka cilvēkam ir piemērojama diagnoze, kas prasītu
ārstēšanu ar medikamentiem. Nereti sarunā ar cilvēku atklājas,
ka pirmie diskomforta simptomi aizsākas ar lielām pārmaiņām
dzīvē – pārcelšanos, jaunu darbu, jaunu dienas režīmu vai pat
visiem šiem apstākļiem kopā. Diemžēl pārmaiņas dzīvē rada
cilvēkā stresu. Lai gan pozitīvais stress ar nelielu adrenalīna
devu organismu mobilizē un pat palīdz pielāgoties jauniem
apstākļiem, ilgstošs stress rada izsīkumu. Rezultātā cieš
cilvēka imunitāte, kas dod iespēju dažādu slimību attīstībai
– tostarp arī gremošanas disfunkcijai. Turklāt itin bieži
stresa situācijai par upuri krīt tieši cilvēka ēšanas paradumi
– cilvēki izjūt apetītes trūkumu, ēd neregulāri, lielā
steigā, vēlu vakarā īsi pirms gulētiešanas u.tml.
Ikvienas
ēšanas reizes laikā speciālists iesaka atcerēties, ka ēdat
nevis tāpēc, ka tas būtu pienākums, bet gan tāpēc, lai baudītu
izvēlēto ēdienu. Būtiski ir ēst lēnām, izgaršojot, jo tādā
veidā arī kuņģa zarnu trakts var labāk uzsūkt ēdienā esošās
uzturvielas. Diemžēl arī straujais dzīves ritms bieži vien
neļauj ikdienā izbaudīt lēnas maltītes – vakariņas tiek ēstas
vēlu vakarā, kam seko pasēdēšana pie datora vai TV un došanās
pie miera, aizmirstot, ka arī gremošanas trakts dodas gulēt.
Cilvēkiem,
kuriem ir diagnosticēta kāda hroniska kuņģa un zarnu trakta
slimība, ir ļoti būtiski ievērot pareizas ēšanas nosacījumus –
gan ēdienkartē, gan arī ēšanas paradumos. Nereti gremošanas
traucējumus var izraisīt arī medikamenti, par ko jākonsultējas
ar speciālistu. Noteiktu slimību gadījumos ieteicams ikdienā ēst
5 līdz 6 reizes dienā, servējot sev mazas porcijas (jāvērš
uzmanība, lai ēdiens nav pārlieku auksts vai karsts). Ēdot ļoti
ieteicams atrasties pie galda ar taisnu muguru. Savukārt vakariņās
jāēd samazināts uzturproduktu daudzums. Šādi ēdot tiek
nodrošināts, ka kuņģis nepārtraukti darbojas un netiek
pārslogots. Savukārt pēc vakariņām speciālists rekomendē
doties 45 līdz 60 minūšu pastaigā, kas palīdzēs pirms miega
sagremot apēsto un sadedzināt liekās kalorijas. Jāpiemin, ka
dienas pēdējā ēdienreize būtu jāieplāno 2 līdz 3 stundas
pirms došanās pie miera.
Kā
stāsta BENU veselības un skaistuma akadēmijas lektors, ar
gremošanas traucējumiem saistītu slimību gadījumā jāseko arī
vēdera izejai – pārlieku šķidram vēderam ar caureju (tualetes
apmeklējums vairāk nekā 3 reizes dienā) vai pretēji –
aizcietējumam (tualetes apmeklējums mazāk par 3 reizēm nedēļā).
Piemēram, otrā situācija var pastiprināt atviļņa spiedienu
vēdera dobumā. Lai no tā izvairītos, ir jāpalielina
olbaltumvielām bagātu produktu ar mazu tauku saturu daudzums uzturā
– liesa gaļa, zivis, vājpiena biezpiens, siers ar samazinātu tauku
saturu. Savukārt jāsamazina ceptu, sāļu, asu un smagu ēdienu
pārsvars. Pilnībā jāatsakās no cigarešu smēķēšanas, un
maksimāli jāsamazina alkohola patēriņš.