Otrdiena, 16. decembris
Alvīne
weather-icon
+2° C, vējš 1.34 m/s, R vēja virziens

Omega-3 taukskābes ir svarīgas ikvienā vecumā

Sirds un asinsvadu slimības ir galvenais mirstības cēlonis
Latvijā, turklāt aizvien vairāk saslimšanu un nāves gadījumu
konstatēti tieši gados jauniem cilvēkiem. Vairāki pētījumi
atklāj, ka regulāri lietojot zivju izcelsmes Omega-3 taukskābes,
saslimšanas risks ievērojami samazinās. Kas ir vērtīgās Omega-3
taukskābes, kādi ir ieguvumi tās lietošanā un kāpēc tās
ieteicams uzņemt ikvienam, skaidro farmaceite Zane Melberga.

Kas ir Omega-3 taukskābes?

Pastāv divu veidu Omega-3 taukskābes – augu izcelsmes un
jūras produktu izcelsmes. Zināmākā augu izcelsmes Omega-3 ir alfa
linolēnskābe (ALA), kas atrodama augu eļļās – valriekstu,
salvijas, sēklu, aļģu, linsēklu un kaņepju eļļā. Savukārt
jūras izcelsmes – eikozapentaēnskābe (EPS) un dokozaheksaēnskābe
(DHS) – ir jūras zivju eļļās.

Farmaceite skaidro, ka Omega-3 taukskābes ir īpaši būtiska
uzturviela vispārējai organisma veselībai un svarīgas
pilnvērtīgai augšanai, attīstībai un organisma funkcionēšanai.
Šīs taukskābes organisms pats nesintezē, tāpēc tās
nepieciešams uzņemt ar uzturu vai uztura bagātinātājiem.

Ieguvumi, lietojot Omega-3 taukskābes

Omega-3 taukskābēm ir ļoti plaša pozitīva iedarbība uz mūsu
organismu un kopējo pašsajūtu. Pirmkārt, šīs taukskābes ir
nepieciešamas sirds un asinsvadu veselībai. Regulāra Omega-3
taukskābju lietošana ievērojami samazina iespēju saslimt ar visu
veidu sirds un asinsvadu slimībām. Tā uzlabos asinsvadu stāvokli,
jo palielina to elastīgumu un novērš trombu veidošanos, kā arī
normalizē asinsspiedienu.

Zivju eļļā esošās Omega-3 taukskābes ir nepieciešamas
normālai smadzeņu attīstībai un darbībai. Tās veicina spēju
domāt, koncentrēties, uzlabo atmiņu un ir ieteicamas visiem
intelektuālā darba darītājiem.

Savukārt zivju eļļā atrodamie vitamīni, tostarp Omega-3,
mitrina ādu no iekšpuses, kā arī tiek izmantots kā palīgs
dažādu ādas problēmu gadījumos, piemēram, ekzēmas, psoriāzes,
izsitumu un rētu dziedēšanai. Savukārt attiecībā uz matu
veselīgumu zivju eļļa palīdz saglabāt to spīdumu, baro matu
folikulas, kā arī veicina matu ātrāku augšanu un novērš to
izkrišanu.

Līdzīgi kā A un D vitamīni arī zivju eļļā esošās Omega-3
taukskābes palīdz spēcināt mūsu imunitāti, palielinot organisma
aizsargspējas pret infekcijām un vīrusiem. Par imunitāti īpaši
ieteicams lietot gada tumšajos mēnešos, kad pieaug saslimstība ar
vīrusu slimībām un organisms biežāk tiek novājināts, kā arī,
protams, esošajos pandēmijas apstākļos.

Kam pievērst uzmanību, izvēloties zivju eļļu?

Galvenais kvalitātes rādītājs ir zivju eļļā atrodamais
Omega-3 nepiesātināto taukskābju daudzums, ko uz iepakojuma apzīmē
ar burtiem EPS un DHS. Tām ir jābūt vismaz 250 mg, taču, jo
vairāk šīs divas taukskābes ir zivju eļļas sastāvā, jo
vērtīgāka tā ir organismam. Piemēram, kādā zivju eļļā
Omega-3 taukskābju koncentrācija ir vismaz 60%, taču citos zivju
eļļas produktos tikai 30%. Savukārt, ja uz iepakojuma etiķetes
nav norādīts EPS un DHS daudzums, iespējams, ka tur vērtīgo
taukskābju daudzums ir neliels.

Svarīgi pievērst uzmanību arī tam, vai zivju eļļai
pievienoti tādi papildu vitamīni kā satur A, D un E vitamīnus.
Tajā E vitamīns darbojas kā antioksidants, lai novērstu zivju
eļļas oksidēšanos, savukārt A un D vitamīns stiprinās imūno
sistēmu. Aptiekās pieejama arī zivju eļļa, piemēram, ar ingvera
saknes ekstraktu, kam ir pretiekaisuma un pretsāpju iedarbība.

Kā uzņemt Omega-3 taukskābes?

Omega-3 vērtīgās taukskābes vēlams uzņemt regulāri, vismaz
divreiz nedēļā lietojot treknās zivis – vismaz 400 gramus
nedēļā vai regulāri dzerot zivju eļļu. Ieteicamā dienas deva
ir 1000 miligrami jeb viens grams, savukārt pacientiem ar sirds un
asinsvadu saslimšanām – pat divi grami dienā. Bērniem
paredzētās devas nosaka pēc vecuma, bet būtiski, ka zivju eļļu
var dot arī zīdaiņiem. Farmaceite iesaka vislabāk zivju eļļu
lietot ēšanas laikā, lai tā labāk uzsūktos organismā.

Aptiekās zivju eļļa pieejama gan šķidrā veidā, gan
kapsulās, savukārt bērniem ir pieejamas košļājamas kapsulas ar
augļu garšu. Farmaceite norāda, ka visērtāk zivju eļļu
izvēlēties kapsulās, jo šādi tā saglabājas ilgāk un
neoksidējas, kamēr šķidrā eļļa pēc atvēršanas ir jāglabā
ledusskapī un jāizlieto trīs mēnešu laikā.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.