Piektdiena, 19. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+2° C, vējš 1.34 m/s, R-ZR vēja virziens

Padomi zarnu trakta baktēriju balansam

Zarnu trakts ir atbildīgs par organisma apgādāšanu ar
nepieciešamajām uzturvielām, taču, lai tas spētu pilnvērtīgi
veikt savas funkcijas, tajā mītošajām labajām un sliktajām
baktērijām jābūt līdzsvarā. Nelabvēlīgas izmaiņas un
baktēriju disbalanss var kalpot par iemeslu sliktai pašsajūtai un
dažādām saslimšanām, tai skaitā nervu sistēmas darbības
traucējumiem. Vairāk par baktēriju lomu zarnu traktā un par to,
kā saglabāt pareizu to balansu, stāsta farmaceite Līga Cīrule.

Visus mikroorganismus, kas dzīvo cilvēka organismā –
baktērijas, vīrusus un sēnītes –, sauc par mikrobiomu.
Vienkāršoti sakot, mikrobiomu iedala divās grupās – labajās un
sliktajās baktērijās. Abiem šiem baktēriju veidiem ir jābūt
līdzsvarā. Mikrobiomu veido dažādas baktēriju sugas, kas atrodas
elpošanas orgānos, gremošanas traktā, uroģenitālajā traktā,
kā arī uz ādas. Zarnu mikrobioms no tiem ir nozīmīgākais
cilvēka veselības uzturēšanai un līdz ar to arī līdz mūsdienām
visplašāk izpētītais.

Stress un pārdzīvojumi kā iemesls līdzsvara izjukšanai

Zarnu mikrobioms atbild ne tikai par barības vielu sadalīšanu,
bet arī par imunitātes un enerģijas veidošanu, vitamīnu
sintezēšanu un nervu sistēmas darbības nodrošināšanu. Lai tas
būtu iespējams, pats svarīgākais ir labo un slikto baktēriju
līdzsvars zarnu mikrobiomā – šo līdzsvaru ietekmē gan ikdienas
uzturs un dienas režīms, gan arī cilvēka vecums, dažādas
saslimšanas un apkārtējā vide. Arvien biežāk līdzsvara
izjukšanas iemesls un gremošanas traucējumi ir tieši saistīti ar
psihoemocionālo faktoru – ikdienas stresu un pārdzīvojumiem.
Tāpat to var izjaukt antibiotiku lietošana – tieši tāpēc
svarīgi tās lietot tikai tad, kad tas tiešām nepieciešams, un
tā, kā ārsts rekomendējis.

Daudzveidīgs un šķiedrvielām bagāts
uzturs

Lai zarnu mikrobioms pilnvērtīgi varētu darboties, galvenais
nosacījums ir daudzveidīgs un sabalansēts uzturs – ogļhidrāti,
olbaltumvielas, tauki, kā arī šķiedrvielas. Lai arī šķiedrvielām
nav uzturvērtības, tās veic daudz nepieciešamu funkciju –
palielina uzņemto pārtikas daudzumu, nepalielinot kaloriju skaitu,
paildzina sāta sajūtu, veicina vēdera izeju, kā arī uzlabo,
optimizē holesterīna vielmaiņu. Šķiedrvielām bagāti produkti
ir auzas, pākšaugi, rieksti, sēklas, dārzeņi un augļi. Tāpat
ieteicams samazināt cukuru un miltus saturošo produktu lietošanu
ikdienā – kūkas, bulciņas, baltmaizi, cepumus, jo tie var bojāt
zarnu sieniņas.

Probiotiku un prebiotiku uzņemšana

Probiotikas ir dzīvas baktērijas, kuras mīt zarnu traktā un
bieži tiek sauktas arī par labvēlīgajām baktērijām, jo palīdz
veselības uzturēšanai, savukārt prebiotikas darbojas kā to
barības vielas. Temperatūras un kuņģa sālsskābes ietekmē
probiotikas var iet bojā, bet prebiotikas šo faktoru ietekmē
nebojājas. Abas baktērijas iespējams uzņemt ar uzturu, piemēram,
probiotikas atrodamas raudzētos produktos – skābētos kāpostos
un jogurtā, kas ražots, izmantojot dzīvās actobacillus vai
bifidobaktērijas. Bet prebiotikas ir sīpolos, ķiplokos, cigoriņu
saknē, sparģeļos, banānos, artišokā, kefīrā un sierā. Ja
tomēr novērojams abu baktēriju disbalanss un ar uzturu vien nav
iespējams to izmainīt, gan probiotikas, gan prebiotikas var uzņemt
arī ar aptiekās atrodamajiem uztura bagātinātājiem.

Aptaukošanās, trauksme un pat depresija

Ja baktēriju jeb mikrobioma līdzsvars zūd, pastāv aptaukošanās
iespēja, kā arī dažādu slimību risks – sirds un autoimūno,
piemēram, čūlainā kolīta un zarnu iekaisuma jeb Krona slimības.
Tāpat tas var ietekmēt nervu sistēmas darbību – biežāk var
tikt novērots stress, trauksme, bezmiegs un arī depresija.

Tāpēc arī teiciens “mēs esam tas, ko mēs ēdam” atbilst
patiesībai – jo uzturs būs daudzveidīgāks un veselīgāks, jo
labāk cilvēks jutīsies.

Katrai saslimšanai savs uztura plāns

Ja novērojami gremošanas traucējumi un sūdzības, piemēram,
sāpes kuņģī, dedzināšanas sajūta pakrūtē vai kuņģī,
caureja, aizcietējumi, svarīgi doties pie ārsta un noskaidrot
iemeslu, lai pēc iespējams ātrāk būtu iespējams uzsākt
ārstēšanu. Katrai gremošanas orgānu saslimšanas ārstēšanai
uztura ēdienkarte var atšķirties, tāpēc vienmēr arī tā ir
jāpārrunā ar ārstu.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.