Piektdiena, 19. decembris
Lelde, Sarmis
weather-icon
+2° C, vējš 1.34 m/s, D-DR vēja virziens

Palielinās pieprasījums pēc D vitamīna

D
vitamīns ir top vitamīns, kas Latvijas platuma grādos trūkst teju
ikvienam, turklāt bieži cilvēki to nemaz neapzinās, jo ne vienmēr
tā deficīts ir fiziski jūtams. Taču pēdējo divu gadu laikā
novērota pozitīva tendence – pieprasījums pēc D vitamīna
palielinājies vairāk nekā divas reizes, turklāt cilvēki par D
vitamīna līmeni sāk rūpēties laikus, nevis tad, kad jau
konstatēts tā deficīts.

“D
vitamīna uzņemšana pietiekamā daudzumā ir viena no
sarežģītākajām, tāpēc tā deficīts ir plaši izplatīts.
Dabīgā veidā D vitamīnu visefektīvāk uzņemt ar saules
stariem, taču tas iespējams tikai vasaras sezonā, precīzāk,
laika posmā no maija līdz augustam, kad saules staru krišanas
leņķis ir vismaz 50 grādi. Visu pārējo laiku D vitamīnu diemžēl
iespējams uzņemt tikai ar uztura bagātinātājiem vai nelielā
daudzumā arī ar pārtiku,” stāsta sertificēta farmaceite Nora Krauja.

Profilaktiskos
nolūkos D vitamīns jāsāk lietot laikus, nevis tad, kad
konstatēts tā deficīts – tādā gadījumā ārsts visbiežāk
rekomendē lietot zāles, nevis uztura bagātinātājus. D vitamīna
līmeņa normalizēšana var prasīt pat vairākus mēnešus.

Veselības
problēmas, ko var izraisīt D vitamīna trūkums


D
vitamīns ir iesaistīts dažādos organisma procesos, tāpēc tā
trūkums var izpausties vairākos veidos – tas var samazināt
imunitāti un organisma pretošanās spējas iekaisumu slimībām,
veicināt kaulu lūzumu risku un osteoporozi, pastāv aizdomas, ka D
vitamīna trūkums palielina onkoloģisko saslimšanu risku un
negatīvi ietekmē sirds veselību.

Lai
precīzi noteiktu, cik daudz D vitamīna nepieciešams uzņemt, reizi
gadā ieteicams veikt asins analīzes.

Produkti,
kas satur D vitamīnu


Organisms
vislabāk D vitamīnu spēj uzņemt no saules, turklāt D vitamīns
sintezējas tikai noteiktos apstākļos, piemēram, ja uz ķermeņa
būs uzklāts saules aizsargkrēms vai saules stari spīdēs caur
logu – D vitamīns nesintezēsies. Tāpat D vitamīns nespēj
veidoties solārijā. Papildu D vitamīnu iespējams uzņemt ar
pārtiku, taču tā palīdzēs tikai uzturēt esošo vitamīna
līmeni, nevis radikāli to uzlabot. Uzturā ieteicams regulāri
lietot treknas zivis, mencu aknu eļļu, tunci, piena produktus, olu
dzeltenumus un sojas produktus.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.