Lai gan dienas pamazām kļūst īsākas un saules staru krišanas leņķis
sāk samazināties, sarūkoša ozona slāņa dēļ zemi sasniedz intensīvāks
ultravioletais starojums, brīdina sinoptiķi.
Trešdien un tuvākajās dienās ultravioletās radiācijas indeksa
maksimālā vērtība Latvijā sasniegs septīto un astoto līmeni.
Visaugstākais starojums gaidāms saulainā laikā no plkst.12.00 līdz 15.00.
Saulē droši var uzturēties no rīta un vakarā, bet no plkst.11.00 līdz 16.00
jāizvairās atrasties tiešos saules staros vai arī jālieto aizsargkrēms.
Lai pasargātu sevi no karstuma dūriena, nevajadzētu sauļoties laikā,
kad gaisa temperatūra sasniedz +30 grādu. Savukārt dienas vidū no saules
jāsargājas arī tad, kad gaiss nav karsts.
Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pirms došanās ārā
aicina uzklāt saules aizsarglīdzekli. Aizsarglīdzeklis jāuzklāj bagātīgi
– aptuveni 35 mililitrus jeb divas ēdamkarotes visam ķermenim, kā arī
atkārtoti tas jāuzklāj ik pēc divām stundām vai biežāk. Vienlaikus SPKC
uzsver, ka aizsarglīdzekļa lietošana nav paredzēta tam, lai varētu ilgāk
atrasties saulē.
Lai nepieļautu ultravioletā starojuma negatīvo iedarbību uz acīm, tostarp kataraktas veidošanos, jānēsā saulesbrilles.
Peldēties ieteicams īpaši tam paredzētās peldvietās. Peldoties
neatbilstošās ūdenstilpēs, pastāv risks inficēties ar dažādām infekcijas
slimībām, jo ūdens tādās vietās var būt piesārņots ar notekūdeņiem,
dzīvnieku un cilvēku izkārnījumiem, uzsver SPKS. Tāpat nedrīkst
peldēties pēc alkohola lietošanas vai stipras sakaršanas saulē. Ūdenī
vispirms vislabāk iebrist, jo tikai tā var pārliecināties par
ūdenstilpes pamatu. Nekādā gadījumā nedrīkst lēkt ūdenī no augstuma uz
galvas vai kājām.
SPKC aicina arī uzmanīties no kukaiņiem. Dabā ir sastopamas ērces,
tāpēc jālieto līdzekļi aizsardzībai pret tām. Jāsargājas arī no lapsenēm
un bitēm, uzraugot, lai šie lidoņi neiekļūst dzērienā vai ēdienā.
Savukārt drošas pārtikas izvēle un rūpīga roku mazgāšana ir svarīga,
lai sevi pasargātu no akūtām zarnu infekcijām un citām slimībām. Ja roku
mazgāšanai ūdens un ziepes nav pieejami, jāizmanto roku dezinfekcijas
līdzekļi. Ja, dodoties uz pludmali, ir vēlme ņemt līdzi gatavu ēdienu,
jāizvēlas tādi produkti, kuru uzglabāšanai nav nepieciešams nodrošināt
noteiktu temperatūras režīmu un kas nebojājas. Dārzeņi un augļi
jānomazgā mājās tekošā ūdenī. Jānodrošinās ar kvalitatīvu dzeramo ūdeni,
jo dabīgajās ūdenskrātuvēs esošo ūdeni dzert nedrīkst – tas var būt
piesārņots ar dažādiem slimību izraisītājiem.
Pārkaršanu vai karstuma dūrienu cilvēks var iegūt, ilgstoši atrodoties saulē vai karstās, nevēdinātās telpās, norāda SPKC.