Pirmdiena, 15. decembris
Johanna, Hanna, Jana
weather-icon
+2° C, vējš 0.45 m/s, DR vēja virziens

Seši organismam un veselībai vērtīgi mikrozaļumi

Pavasarī, kad
organisms pēc ziemas ir novājināts, uzturā jāiekļauj pēc
iespējas vairāk vitamīnu – efektīvs veids, kā tos uzņemt, ir
mikrozaļumi. Mikrozaļumi ir bagāti ar visām organismam un
veselībai svarīgajām vielām – vitamīniem, antioksidantiem un
minerāliem. Tas tāpēc, ka, lai no sēkliņas sāktu dīgt dīglis,
augšanas sākuma procesā ir ielikta visa dzīvā enerģija un
spēks, kas dīgstā saglabājas līdz pat pirmajām dīgļlapiņām.
Par mikrozaļumiem un to, kāpēc tos vērts iekļaut uzturā, stāsta
farmaceite Ivanda Krastiņa.

Lai mikrozaļumi
sniegtu organismam visas nepieciešamās vielas, tos svarīgi lietot
tieši dīgļapas un pirmo pāris lapiņu veģetācijas periodā, jo
tad aktīvo vielu ir līdz pat desmit reizēm vairāk nekā
pieaugušam augam. Nevajadzētu zaļumus audzēt lielākus, jo tālāk
augs aktīvās vielas patērē arī savai augšanai un nobriešanai.
Pazīstamākie mikrozaļumi ir kressalāti, redīsi, sinepju sēklas
un rukola, tiem ir asākā un izteiktāka garša. Savukārt bietēm,
zirņiem un saulespuķu sēklām garša ir maigāka un neitrālāka.

Mikrozaļumi ir
viegli pieejami ikvienam, jo tos pavisam vienkārši var audzēt arī
mājas apstākļos. Lai to darītu nepieciešamas sēkliņas, trauks
ar ūdeni, marle un palodze. Mikrozaļumi aug no vienas līdz trīs
nedēļām, atkarībā no to veida, tad ražu nogriež. Gatavo ražu
iespējams uzglabāt arī ledusskapī līdz pat vienai nedēļai.
Mikrozaļumus var izmantot dažādu salātu un mērču gatavošanā,
dārzeņu un augļu kokteiļos, smūtijos, kā garšvielas, kā arī
dažādu ēdienu dekorēšanai.



6 mikrozaļumi, ko
iekļaut uzturā

1. Kressalāti tiem,
kuriem ikdienas darbs ir pie datora

Kressalāti ir bagāti
ar dažādām minerālvielām – jodu, kalciju, dzelzi, fosforu un
sēra savienojumiem, kas piešķir tiem sīvu un nedaudz rūgtenu
garšu. Tāpat tie bagāti ar C vitamīnu un beta karotīnu.
Kressalāti uzlabo ēstgribu un veicina gremošanu, kā arī īpaši
ieteicami visiem tiem, kuri ikdienā strādā pie datora, jo
labvēlīgi iedarbojas uz redzi. Kressalāti ir visvienkāršāk
izaudzējamie mikrozaļumi, jo tos var ievākt jau pēc 4–7
dienām. Izmantojami pie salātiem, mērcēm, omletēm, biezpiena uz
brokastu maizītēm, kā arī dekorēšanai.

2. Redīsi veselīgiem
matiem un ādai

Redīsos ir daudz C
vitamīna, beta karotīna, folātu, dzelzs, cinka, kālija un sēra.
Tie labvēlīgi iedarbojas uz matu un ādas stāvokli. Šiem
mikrozaļumiem ir diezgan izteikta garša un aromāts, un tie
lieliski papildinās jebkuru ēdienreizi ar antioksidantu kokteili.

3. Sinepes regulē
cukura līmeni

Sinepju mikrozaļumi
satur virkni minerālu – fosforu, kāliju, dzelzi, magniju, sēru,
cinku, kalciju, kā arī B grupas vitamīnus, PP un C vitamīnu.
Bioloģiski aktīvās vielas nodrošina labu gremošanas trakta
darbību, uzlabo vielmaiņu, kā arī piedalās cukura līmeņa
regulācijā. Sinepju mikrozaļumi labvēlīgi ietekme imunitāti un
tiem piemīt arī pretiekaisuma darbība. Arī sinepju sēklas
sadīgst jau 3–4 dienās. Sinepju mikrozaļumiem ir izteikts
aromāts un asa, piparota garša. Ļoti labi sader ar gaļas
ēdieniem.

4. Bietes – zarnu trakta darbībai
Biešu mikrozaļumi
to izskata dēļ lieliski noder ēdienu dekorēšanai, turklāt tie
ir bagāti ar dzelzi, kāliju, kalciju, beta karotīnu folijskābi, C
vitamīnu un antioksidantiem. Stabilizē zarnu trakta darbību un
attīra organismu, kā arī uzlabo asinsradi, spēcina organismu un
labvēlīgi ietekmē aknu funkcijas. Biešu mikrosalātiem ir
saldena, maiga biešu garša, kas labi sader ar salātiem, svaigiem
sieriem, īpaši kazas piena sieru, lēcām, pupiņām, kā arī
dažādām augļu salātu receptēm.

5. Zirņi –
urīnsistēmas darbībai

Zirņu mikrozaļumi
satur daudz proteīna, fosfora, dzelzs un dažādus vitamīnus. To
lietošana uzturā nodrošina urīnsistēmas darbību, palīdz
izvadīt toksīnus un aktivizē vielmaiņu. Tāpat tie palīdz
skeleta – muskulatūras attīstībā un uzturēšanā. Zirņu
mikrozaļumu garša ir saldena, maiga, lapiņas kraukšķīgas, tāpēc
tie iecienīti arī bērnu vidū. Izmantojami dažādos salātos,
sautējumos, pie pastām un risoto, kā arī pie saldajiem ēdieniem
un kūkām.

6. Saulespuķes –
enerģijai un spēkam

Saulespuķu dīgsti
satur kalciju, kāliju, magniju, dzelzi, daudz olbaltumvielas, B1
vitamīnu un C vitamīnu. Tie aizsargā šūnas no bojāejas, sniedz
tām enerģiju un spēku. Šiem mikrozaļumiem ir maiga garša, tāpēc
tie garšos arī bērniem. Saulespuķu mikrozaļumus ieteicams
pievienot dažādiem salātiem un bērt uz maizītēm.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.