Piektdiena, 19. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+2° C, vējš 1.34 m/s, R-ZR vēja virziens

Uztura zinātniece atklāj, kāpēc izvēlēties augu valsts dzērienus

Gluži tāpat kā modē, mākslā un jebkurā citā jomā arī
pārtikas nozarē valda dažādas tendences, kas pastāvīgi mainās.
Taču ir daļa no tām, kas, laikam ejot, kļūst tikai populārākas
– tā pēdējos gados par daudzu cilvēku ikdienas neatņemamu
sastāvdaļu ir kļuvis augu valsts uzturs, tai skaitā arī augu
izcelsmes “piens”. Arvien biežāk cilvēki izvēlas uzturā
lietot mandeļu, kokosriekstu, rīsu, sojas, auzu un citus augu
valsts produktu dzērienus, un tam par iemeslu ir dažādi apsvērumi.
Uztura zinātniece Kristīne Podvinska skaidro, kādas ir augu
izcelsmes dzērienu īpašības un kāpēc tos vēlams iekļaut savā
ēdienkartē.

Veselīgs dzīvesveids ir kļuvis par aktuālu tendenci ne tikai
Rietumos, bet arī Baltijas valstīs. Kā liecina pētījumu centra
“SKDS” dati, kopumā 55 % cilvēku savus ēšanas paradumus
raksturo kā veselīgus, savukārt 75 % cenšas savā uzturā iekļaut
vairāk augu valsts produktus, kā arī izvairīties no ģenētiski
modificētas pārtikas. Augu valsts produktos balstīts uzturs tiek
uzskatīts par vienu no veselīga dzīvesveida pamatiem, jo augi
uzturu bagātina ar šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un
dažādām citām bioloģiski aktīvām vielām, kam ir labvēlīga
un aizsargājoša ietekme uz cilvēka organismu. Šķiedrvielas
palīdz līdzsvarot gremošanas sistēmu; vitamīni un minerālvielas
spēlē svarīgu lomu praktiski visos organisma procesos, bet
bioloģiski aktīvās vielas, piemēram, antioksidanti, pasargā no
brīvajiem radikāļiem, kas paātrina organisma šūnu bojāeju.

Augu dzērieni ir bagātināti ar cilvēkam nepieciešamajām
uzturvielām, minerālvielām un vitamīniem. Tostarp tiem ir vairāki
veidi un garšas, līdz ar to pastāv iespējas variēt un atrast sev
tīkamāko variantu. Uztura zinātniece Kristīne Podvinska skaidro
augu dzērienu galvenās īpašības: “Mandeļu dzēriens tiek
uzskatīts par vispopulārāko “piena” dzērienu, kas dabīgi
nesatur laktozi. Tā sastāvā ir folskābe, kas nepieciešama
sieviešu reproduktīvajai sistēmai, cinks, kas ietilpst vairāku
fermentu un insulīna sastāvā, kā arī darbojas kā fermentu
aktivizētājs, magnijs, kas ir svarīgs centrālās nervu sistēmas
veselībai un nepiesātinātās taukskābes, kas ietekmē “labā”
holesterīna līmeni. Sojas dzēriens satur augu olbaltumvielas. Tas
ir arī lielisks magnija, mangāna, fosfora, selēna un kālija
avots. Arī auzu dzērienā ir dažādi vitamīni, un tas lieliski
papildina virkni ēdienu un dzērienu. Augu valsts produkti satur arī
B3 vitamīnu, kas veicina normālu nervu sistēmas darbību, un B12,
kas atbild par normālu imūnsistēmas darbību.”

Uztura zinātniece norāda, ka arī rīsu dzēriens ir laba
alternatīva, jo tas ir bagātināts ar B un D vitamīniem,
šķiedrvielām un kalciju. Savukārt kokosriekstu dzēriens ir
vissaldākais no iepriekš minētajiem, taču satur vismazāk cukura.
Tajā ir arī daudz citu organismam labvēlīgāku vielu – dažādi
vitamīni (B1, B2, C), kā arī kalcijs un selēns, varš, cinks,
dzelzs un mangāns.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.