Svaigas un tikko no dārza
ievāktas ogas ir viens no vasaras patīkamākajiem bonusiem – tās
ir ne vien garšīgas, bet arī veselīgas, jo ir bagātas ar
vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām un bioloģiski aktīvām
vielām, turklāt tajās ir maz kaloriju. Lai arī ogās ir daudz
organismam nepieciešamu vielu, kas palīdz to stiprināt, tomēr ar
ogu patēriņu nevajadzētu pārspīlēt. Vairāk par to, kas vērtīgs
atrodams dažādās sezonas ogās un kā pārmērīga to lietošana
var ietekmēt veselību un pašsajūtu, skaidro sertificētā
farmaceite Mārīte Šukele.
Sezonas ogu uzdevums ir nodrošināt
organismu ar tam nepieciešamajiem vitamīniem, lai stiprinātu
imunitāti un sagatavotos aukstajai sezonai. Ogas ir vērtīgs A un
C, kā arī B grupas vitamīnu avots. B grupas vitamīni nepieciešami
nervu, kā arī sirds un asinsvadu sistēmas veselībai, C vitamīns
ir spēcīgs antioksidants, kas cīnās pret brīvo radikāļu
ietekmi, savukārt A vitamīns nepieciešams gļotādas, ādas
veselības un veselīgas redzes nodrošināšanai. Visu vērtīgo
uzskaitīt ir grūti, taču vasaras ēdienkartē noteikti jāiekļauj
ogas dažādās kombinācijās, jo katra no tām satur citas
uzturvielas un labvēlīgi ietekmē dažādus orgānus, piemēram,
avenes labvēlīgi ietekmē zarnu darbību, bet upenes – stiprina
organisma kopējo imunitāti.
Asinsvadiem – mellenes, upenes, ērkšķogas
un zemenes
Ogās atrodamas
dažādas bioloģiski aktīvās vielas, piemēram, antioksidanti, kas
pasargā organismu no brīvajiem radikāļiem, pirms tie novājinājuši
imūnsistēmu un radījuši boājumus šūnās. Viens no zināmākajiem
antioksidantiem ir beta karotīns – tas sastopams upenēs un
ķiršos. Savukārt mellenes, upenes, ērkšķogas un arī zemenes
satur antocianīnus, kas palīdz dažādu iekaisumu un neiroloģisku
problēmu gadījumā, kā arī labvēlīgi iedarbojas uz kapilāriem,
padarot tos elastīgākus un izturīgākus, kas īpaši svarīgi ir
acu sīkajiem asinsvadiem, tāpēc tie ieteicami acu veselības
stiprināšanai. Tāpat tie veicina arī smadzeņu un sirds
apasiņošanu.
Zarnu veselībai –
upenes, zemenes un avenes
Upenes, zemenes un avenes ir bagātas
ar tik vērtīgajām balastvielām, kas pozitīvi ietekmē zarnu
veselību. Balastvielas ir ogļhidrāti, kas, nonākot gremošanas
traktā, nesašķeļas un neuzsūcas. To galvenais uzdevums ir
veicināt zarnu kustības, nodrošināt regulāru vēdera izeju,
mazināt toksisku vielu iedarbību, kā arī kavēt holesterīna
uzsūkšanos zarnās. Tās kalpo arī kā barības viela probiotikām
jeb “labajām baktērijām”, kas, savukārt, gādā par organisma
aizsargspējām.
Avenes – nervu
sistēmai, ķirši – labākam miegam
Ogas ir arī labs
minerālvielu avots – tajās ir daudz kālija, kas nepieciešams
muskuļiem, kā arī sirds un asinsvadu slimību profilaksei.
Visvairāk kālija ir upenēs, avenēs, saldajos ķiršos, jāņogās
un ērkšķogās. Upenēs un zemenēs ir arī daudz dzelzs, kas
atbildīgs par sarkano asinsķermenīšu eritrocītu veidošanos, bet
avenes satur magniju, kas atstāj labvēlīgu ietekmi uz muskuļiem,
nervu sistēmu, sirds un asinsvadu sistēmu. Savukārt ķirši satur
melatonīnu, kas ir dabisks miega regulēšanas līdzeklis.
Arbūzs noderēs
organisma attīrīšanai
Arbūza sastāvā 90
% ir ūdens, tādēļ tas labi remdē slāpes. Arbūza mīkstums
satur pektīnu, daudz magnija un kālija, kā arī vitamīnus un
antioksidantus. Minerālvielas, ko satur arbūzs, labvēlīgi
iedarbojas gan uz sirds un asinsvadu sistēmu, gan gremošanas
orgāniem. Tāpat arbūzam piemīt arī spēcīgas urīndzenošas
īpašības, kas noder organisma attīrīšanai.
Kad ogu ir par daudz
Ēdot ogas, jāievēro mērenība, jo, ja tās
uzturā lieto pārāk daudz, var saasināties alerģiskas reakcijas –
nieze un ādas izsitumi. Tāpat negatīvi var tikt ietekmēta arī
gremošanas sistēma, jo ogas satur organiskās skābes, kas var
kairināt kuņģi un izraisīt dedzināšanu. Ja veidojas nierakmeņi,
uzturā nav ieteicams lietot jāņogas, ērkšķogas un rabarberus.
Ogas ir saldas, jo satur galvenokārt vienkāršos ogļhidrātus –
fruktozes un glikozes veidā, tāpēc uzmanīgiem jābūt tiem,
kuriem ir paaugstināta cukura koncentrācija asinīs. Ogu cukuri var
veicināt arī svara pieaugumu. Sevišķi daudz cukura ir arbūzos –
līdz pat 13 %, tāpēc dienā ieteicams apēst ne vairāk par
250–300 gramiem augļu vai ogu.