Sestdiena, 20. decembris
Lelde, Sarmis
weather-icon
+3° C, vējš 1.34 m/s, R vēja virziens

Ziemassvētki smaržo pēc pīrāgiem

Skaisti un bagāti klāts galds vienmēr ir bijis latviešu svētku neatņemama sastāvdaļa. Tāpēc laikus domājam, ko gatavot Ziemassvētku cienastam. Tradicionāli svētku ēdieni ir zirņi, cepetis, skābi kāposti, pīrāgi un, protams, piparkūkas.

Skaisti un bagāti klāts galds vienmēr ir bijis latviešu svētku neatņemama sastāvdaļa. Tāpēc laikus domājam, ko gatavot Ziemassvētku cienastam.
Tradicionāli svētku ēdieni ir zirņi, cepetis, skābi kāposti, pīrāgi un, protams, piparkūkas. Tieši mazo mēnestiņu, zvaigznīšu, rombiņu un egles smarža ienes mājās Ziemassvētku mieru. It sevišķi tad, kad piparkūkas vēl nav uz galda, bet kārdinoši smaržo uz pannas. Tik saldi un rūgteni, ka siekalas saskrien mutē.
Darbavietā vai kopējā pasākumā var rīkot piparkūku degustāciju, kam katrs atnes sauju brūni kraukšķošu gardumu. Deru, ka pat pēc vienas receptes gatavotas katram cepējam būs citādas piparkūkas! Arī veikalos piedāvā piparkūkas, vienā pārdotavā pat vairāku veidu. Ja nav laika vai vēlēšanās mājās gatavot mīklu un cept, tad var nopirkt. Bet nebūs smaržas, kas cepot piepilda visu māju.
Pīrāgs ar piparkūku garšu
Pirmssvētku steigu mazina iespēja iegādāties “Dobeles dzirnavnieka” ražotos rauga mīklas, pankūku, kēksu un vafeļu sausos maisījumus. Pielej ūdeni vai pienu, un mīkla gatava. Protams, tos var papildināt “pēc savas garšas”. Ja kēksa mīklai pieliek piparkūku garšvielas un žāvētus augļus, var pagatavot Ziemassvētku pīrāgu. Vācijā namamātes vienmēr cep Ziemassvētku pīrāgu. Taču īstā pīrāga recepte esot šīs valsts noslēpums. Tagad arī mēs liekam galdā ne tikai tradicionālos speķa pīrādziņus, bet arī Ziemassvētku pīrāgu, kam recepti izdomājuši Latvijas konditori vai paši.
Es daru tā. Saputoju 150 gramu margarīna vai sviesta ar 150 gramiem cukura un vienu tējkaroti vaniļas cukura. Pievienoju pa vienai trīs olas, divas ēdamkarotes skāba krējuma un turpinu putot. Pieberu 250 gramu miltu, kas sajaukti ar vienu tējkaroti cepamā pulvera, divām tējkarotēm piparkūku garšvielu un 100 gramiem izmērcētu, žāvētu plūmju, aprikozu un rozīņu. Augļus var ņemt, kādus vēlas. Ja nav piparkūku garšvielu, tad sajauc vienu tējkaroti kanēļa, pustējkaroti kardemona un pustējkaroti ingvera. Gatavo mīklu liek ietaukotā veidnē un cep apmēram pusstundu 200 grādu temperatūrā.
Kamēr pīrāgs cepas, sagatavo glazūru. Ņem 200 gramu pūdercukura, 100 gramu saldā krējuma, 50 gramu sviesta, 100 gramu sasmalcinātu mandeļu vai zemesriekstu un 100 gramu kokosriekstu pārslu, sajauc un piecas minūtes karsē katliņā. Glazūru pārlej pīrāgam un cep vēl apmēram 10 minūtes. Ziemassvētku pīrāgu galdā labi papildina kafijas groks. Var arī pasniegt kafiju ar rumu. Pīrāgam ir piparkūku smarža, bet garšu buķete ir bagāta. Pamēģiniet!
Izcep raganas namiņu Ansītim un Grietiņai
Ja ir laiks un patika, var no piparkūku mīklas izcept savu pasaku namiņu, pili vai pat pilsētiņu. Protams, jebkura celtne vispirms ir jāprojektē. Konditori iesaka namiņa vai pils detaļas uzzīmēt un izgriezt no papīra. Kad sagatavota vai no veikala atnesta piparkūku mīkla, nama sienas, jumtu un citas detaļas izgriež no tās. Kad visas būves daļas izceptas, tās ir pamatīgi jāatdzesē. Tikai tad var sākt “celt” namiņu vai pili. Sienas un jumtu sastiprina ar dedzinātu cukuru. Pēc tam ar krāsainu glazūru namiņu apzīmē. Sarežģītāka būve “prasa” visu dienu vai pat vairāk laika, bet rezultāts ir tā vērts. Neko nevar salīdzināt ar piparkūku cepšanas prieku.
Neparastas ir burkānu vai ķirbju piparkūkas, un to pagatavošanai nevajag daudz laika. Tām nepieciešams 400 gramu sarīvētu burkānu vai ķirbja, 500 gramu miltu, 250 gramu cukura, 30 gramu sviesta, viena tējkarote kakao pulvera, viena tējkarote kanēļa, krustnagliņas, pipari un kardemons pēc garšas. Mīklu sadala divās daļās un cep. Gatavu piparkūku pārziež ar brūkleņu vai citu skābu ievārījumu un pārliek ar otru piparkūku. Greznošanai noder glazūra, augļi, rieksti un piparkūku figūriņas. Jāļauj vaļa fantāzijai!
Čehijā piparkūkas un piparkūku tortes cep visu gadu. Katrā vietā piparkūku cepēji tām izmanto atšķirīgas formas un krāsas: zirdziņu, mājiņu, alus kausu, sirsniņu, saulīšu, zvaniņu, ziedu, augļu un zodiaka zīmju. Piparkūku glazūra parasti ir ļoti koša: zila, zaļa, dzeltena vai rozā.
Laimes pīrāgi vēl top
Ziemassvētku noskaņu rada daudzu konditorijas izstrādājumu noformējums. Iecienītās medus tortes, “Pusnakts”, “Diena un nakts” ir vispiemērotākās pārvērtībām. Līdzko gadu mijā speķa pīrādziņos ieceps monētas, tie kļūs par laimes pīrāgiem. “Kas iegādājies tādu pīrāgu, 2001. gadā nopelnīs daudz naudas, jo, protams, visos pīrāgos nebūs monētas,” stāsta individuālā uzņēmuma “Kārumiņš” īpašniece Ginta Runce. Paredzams, ka šīgada pēdējās dienās katrs varēs pārliecināties par savu finansiālo veiksmi jaunajā gadā.
Karstvīnu vai kafijas groku?
Daudzi svētkiem pērk karstvīnu veikalā. Un tikpat daudzi ir pārliecināti, ka karstvīnu jāgatavo mājās. Tad, protams, katrs to dara tā, kā uzskata par vajadzīgu. Tomēr pamatsastāvdaļas ir līdzīgas: sausais, pussaldais vai saldais sarkanvīns. Un tikai daži izmanto baltvīnu. Garšvielas ir krustnagliņas, kanēlis, muskatrieksts, augļu miziņas un cukurs vai medus. Specifiskākas garšvielas, piemēram, piparus, izvēlas individuāli. Vīnam pievieno garšvielas un uzkarsē. Saldinātājus pieliek pēc tam. Var arī pieliet nedaudz pomerances.
Tie, kam negaršo karstvīns, var gatavot kafijas groku. Vienai groka porcijai vajadzīga tējkarote sviesta, divas ēdamkarotes ruma, trīs ēdamkarotes saldā krējuma, divas tējkarotes cukura un glāze karstas, stipras kafijas. Visas sastāvdaļas, izņemot kafiju, liek sasildītā kafijas tasē un samaisa. Pārlej ar karstu kafiju, vēlreiz samaisa un pasniedz.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.