Jaungulbenes arodvidusskolā Lauku tūrisma speciālistiem izglītības programmā ir mācību priekšmets par ēdienu gatavošanu, kurā audzēkņi apgūst pamatiemaņas ēdienu gatavošanā un pasniegšanā. Katru gadu paralēli obligātajai mācību priekšmeta programmai pievērst lielāku uzmanību tam dārzenim vai auglim, kuram šajā gadā ir izdevies ražas gads. Un šogad šajā sakarā tiek godināts ķirbis.
Visi pazīsts ķirbi, bet izrādījās, tā pagatavošanas iespējas un garšas variācijas pazīst diezgan maz. Tāpēc pirmais uzdevums skolēniem bija sameklēt receptes par ķirbjiem un interesantākos ogu eksemplārus atgādāt uz skolu izstādei.
Rezultātā skolas ēdnīcā tapa ķirbju un ķirbju ēdienu izstāde- degustācija, kurā bija iespēja piedalīties visiem skolas darbiniekiem un audzēkņiem. Degustācijai tika piedāvāta Ķirbju biezzupa, ķirbju sacepums, ķirbju kekss, ķirbju pankūkas un arī svaigs ķirbis, kas pats par sevi ir ļoti veselīgs.
Prieks bija par to, ka pat pieaugušie, kuri nav ēduši ķirbi, lauza savu stereotipu. Jo kā gan var garšot, ja tu to neesi pat ne reizi pagaršojis? Savās stundās mēs mācāmies no vienkāršiem Latvijas produktiem un sevišķi dārzeņiem pagatavot garšīgus un veselīgus ēdienus. Tās ir stundas ne tikai ēdienu gatavošanā, bet arī produktu iepazīšanā un taupīgā dzīvošanā. Iegūtās zināšanas paliek audzēkņiem, no kuriem mācās arī viņu ģimenes.