Šķīstošā kafija faktiski ir dabiskās kafijas ekstrakts. To gatavo no
dabiskajām kafijas pupiņām, no kurām apstrādes procesā iegūst kafijas
pulveri vai granulas.
Pirmā šķīstošā kafija ar nosaukumu “Nescafe”,
ko ražoja pārtikas produktu ražotājs “Nestlé”, tika izgatavota pirms 80
gadiem – 1938. gadā, šķidro kafijas koncentrātu izžāvējot un tādā veidā
iegūstot sausu un smalku kafijas pulveri.
Šodien šķīstošās kafijas
ražošanā izmanto divas metodes – žāvēšanu un saldēšanu. Arī šķīstošā
kafija tiek gatavota no īstām – gan arabikas, gan robustas šķirnes –
kafijas pupiņām. Kafijas pulvera ražošanai attīrītas, apgrauzdētas un
samaltas pupiņas vāra speciālās iekārtās – ekstraktoros. Pēc tam
koncentrātu atdzesē, filtrē un žāvē ar karstu gaisu, un iznāk kafijas
pulveris.
Daudzās valstīs, piemēram, Izraēlā, Grieķijā, Krievijā,
šķīstošo kafiju lieto teju četras piektdaļas iedzīvotāju. Arī Brazīlija,
kuras rūpniekiem bija tik nozīmīga loma šķīstošās kafijas attīstībā,
vēl joprojām ir liela šā produkta patērētāja.