Vai skolu ēdnīcām jāatsakās no cīsiņiem, kečupa un frī kartupeļiem?
Aizliegšana rada pretēju efektu Ērika Ivanova, Krišjāņa Valdemāra pamatskolas direktore
Skolu ēdnīcās vajadzētu atteikties no šiem produktiem, lai gan man šķiet, ka skolu ēdnīcās bērni ēd vairāk vai mazāk veselīgus ēdienus. Mēs varam kaut ko aizliegt, bet skolēniem ir iespējas visur citur iegādāties neveselīgus našķus. Tas, ko ēdīs vai neēdīs bērns, ir atkarīgs no viņa audzināšanas, no tā, ko ģimenē viņam stāsta vecāki. Jebkurā gadījumā bērns izvēlas to ēdienu, kas viņam šķiet garšīgs un labs, bet šo izvēli savukārt nosaka ģimene. Arī skolā mēs runājam par veselīga ēdiena lietošanu. It kā jau nevajadzētu atļaut skolā ēst kartupeļus ar kečupu, bet es nedomāju, ka skolā vārītais frī kartupelis ir slikts, jo ārpus skolas ir plašas iespējas iegādāties daudz sliktākas kvalitātes produktus, piemēram, konfektes vai citus saldumus, kas augošam organismam nav veselīgi. Mēs vienu un to pašu produktu uzturā nelietojam nepārtraukti. Katru dienu kaut kas tiek mainīts. Kaut kā aizliegšana bieži vien rada pretēju efektu, jo tad, kad kaut kas tiek aizliegts, bērniem gribas tieši to. Protams, ja kategoriski tiks aizliegts kečups, cīsiņi un frī kartupeļi, tad skolas tos arī nepiedāvās. Daudz vairāk ir jārūpējas, lai bērns vispār būtu paēdis, lai viņa vecākiem būtu nauda, ar ko samaksāt par pusdienām, nevis uztraukties, ka skola var bērniem piedāvāt kaut ko sliktu.
Sadārdzinās maksu par pusdienām
Aiva Rēdere, māmiņa no Stāmerienas pagasta
Esmu veselīgas pārtikas piekritēja un cenšos savus bērnus maksimāli ierobežot no tā visa. Protams, viņiem gribas šo kečupu un frī kartupeļus, bet mājās katrā ziņā viņiem šādas iespējas nav. Es domāju, ka Stāmerienas pamatskolas virtuvē šie produkti nav galvenais, tāpēc esmu par to droša. Protams, arī mani bērni kādreiz aiziet uz kafejnīcu un tur nopērk šos kartupeļus un kečupu. Neesmu dzirdējusi, ka arī kādā citā mācību iestādē pusdienās būtu frī kartupeļi un kečups. Atteikšanās no sardelēm un cīsiņiem skolu ēdnīcās diezin vai ir pareiza un vajadzīga. To aizliegšana ievērojami sadārdzinātu maksu par pusdienām. Ja mēs bērniem skolu ēdnīcās piedāvāsim tikai karbonādes, sautētas cūku ribiņas vai vēl kaut kādu citu gaļas izstrādājumu, tad kurš spēs samaksāt par šādām pusdienām? Tad par santīmiem dienā paēdināt bērnus vairs nebūs iespējams, jo pusdienu cena sniegsies pāri latam. Daudzi bērni vispār paliks neēduši. Nezinu, kā tas ir pilsētā, bet laukos jau šobrīd daudzi nevar atļauties samaksāt bērnam par pusdienām. Mēs šodien jau esam pielāgojušies dažādiem pārtikas produktiem, bet diendienā tomēr nevajadzētu uzturā lietot frī kartupeļus un kečupu.
Priekšroka jādod zaļumiem, augļiem un dārzeņiem
Dace Mūrniece, ģimenes ārste no Tirzas
Bērniem ir jāēd veselīgi. Arī skolā ir jāskaidro bērniem, kas ir labs, kas – slikts pārtikas produkts. Būtu ideāli, ja bērnus skolā varētu labi un pilnvērtīgi barot bez visiem nosauktajiem produktiem, par kuriem šobrīd tiek diskutēts. Ja viņi pēc tam paši pirks čipsus un kečupus, tā jau būs viņu un vecāku darīšana, bet sabiedrībā vajag radīt pareizu domāšanu, kas ir kaitīgi, kas veselīgi. Tas ir jādara jau kopš agras bērnības.
Cīsiņi un sardeles mūsu nabadzīgajā valstī nebūtu aizliedzami, jo tas ir lētākais uzturs. Protams, arī cīsiņos un sardelēs var saskatīt daudz ko sliktu, bet es neiebilstu. Tos no aizliegumu saraksta vajadzētu izsvītrot. Frī kartupeļos ir pārāk daudz lieku taukvielu, kas nav vajadzīgas organismam. Uzskatu, ka frī nav ikdienas ēdiens. Cepti kartupeļi un frī ir divas dažādas lietas. Frī kartupeļi tiek cepti lielā eļļas daudzumā, kas nav svaiga, jo katrai porcijai jaunu eļļu neizmanto. Uzskatu, ka uzturā jālieto Latvijā audzēti produkti, jāēd daudz zaļumi, augļi un dārzeņi. Kā skolās to visu var apvienot, tas jau ir tehnisks jautājums. Diemžēl skolās bērniem ir problēmas ar vārītu burkānu un dažādu salātu ēšanu. Viens otrs pat zupu savā dzīvē nav redzējis.