Trešdiena, 17. decembris
Hilda, Teiksma
weather-icon
+2° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens

Stradu pagasta "Pakalniešos" top siers ar 20 dažādām piedevām

Stradu pagasta “Pakalniešos” jau vairākus gadus tiek sieti sieri. Pieprasījums un līdz ar to arī ražošanas apjomi ar katru gadu palielinās.

SIA “Pakalnieši” pirmsākumi meklējami 2009.gadā, kad uzsākta saimnieciskā darbība piena ražošanā, audzējot sešas govis. Zemo piena cenu dēļ tika pieņemts lēmums pievērsties piena pārstrādei – siera ražošanai. 2012.gadā tika nodibināts uzņēmums SIA “Pakalnieši”. Šobrīd uzņēmums ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs. Tāpat 2012.gadā uzņēmums tika reģistrēts kā mājražotājs. 

Šobrīd uzņēmumā strādā tā īpašniece Ineta Dambrova, kurai ir liela pieredze sieru gatavošanas procesā, un četri darbinieki. Šobrīd mājas apstākļos tiek ražoti sieri ar dažādām piedevām, kam paredzēta atsevišķa norobežota ražošanas telpa. 

“Mēs esam likvidējuši savu saimniecību, govis un esam reģistrējušies kā oficiāls piena pircējs, varam iepirkt pienu no jebkuras saimniecības. Protams, tiek veikta arī likumam atbilstoša uzraudzība un piena kvalitātes kontrole. Mums ir ilgstoši sadarbības partneri, no kuriem iepērkam pienu, bet ne mūsu novadā,” saka Ineta.  


Iecienītas ir siera bumbiņas
Ineta “Dzirkstelei” stāsta, ka ražošana attīstās. Sieram ir jaunas piedevas, piemēram, tiek ražots siers ar kaņepēm, savukārt cits atkal pazūd no aprites, jo viss atkarīgs no pircēju vēlmēm. 

“Pircēji iesaka, mēs mēģinām. Ir produkts, kas aiziet, bet ir, kurš ne. Piemēram, pircēji vēlējās sieru ar magoņu sēklām. Pagatavojām, bet nepirka, šī prece nebija ejoša. Ir jaunums – siera bumbas ar tomātiem un baziliku. Kopumā piedāvājam četru veidu siera bumbas – ar garšvielām, dillēm, ķiplokiem un ar saulē kaltētiem tomātiem un baziliku. Siera bumbiņas ir ārkārtīgi iecienīts produkts. Esam uzsākuši arī saldo siera bumbiņu ražošanu. Tās šobrīd ir pieejamas divu veidu želejā, bet plānojam tirgū ieviest arī saldās bumbiņas upeņu želejā. Jaunums ir arī pikantās siera standziņas un svaigais siers ar zaļumiem. Visbiežāk kaut ko pamēģinām, un, ja redzam, ka produkts sāk kļūt iecienīts un to novērtē pircēji, uzsākam tā ražošanu,” stāsta Ineta.

Produkciju dod arī internetveikalam
Tā kā siera pieprasījums ar katru gadu nepārtraukti palielinās un cilvēki arvien vairāk dod priekšroku produktiem, kas gatavoti mājās, regulāri braucam uz vietējiem tirdziņiem. Piecu gadu laikā, kopš “Pakalnieši” kļuvuši par oficiāliem mājražotājiem, viņu sierus iecienījuši Gulbenes, Alūksnes, Balvu, Viļānu, Madonas, arī Valmiermuižas tirdziņu apmeklētāji. 

Pieprasījums palielinās arī Rīgā, kur reizi mēnesī “Pakalnieši” savu preci piedāvā konkrētās vietās. Ineta novērojusi, ka katrā reģionā ir savs iecienīts siers. Piemēram, Gulbenē – siers ar ķimenēm un saldie sieri, Rēzeknē – siers bez piedevām un arī saldie sieri. Viņa novērojusi, ka saldie sieri ir iecienīti visur, kaut gan sākumā pārliecināt pircēju, ka tie ir gardi, ir ļoti grūti. Tikai tad, kad izdodas pierunāt, lai nogaršo, pircēji domas maina. Ir vairāku veidu saldie sieri – ar dzērveņu sukādēm, ar rozīnēm un aprikozēm, ar melnajām plūmēm, kā arī ar žāvētiem āboliem.


Ineta stāsta, ka saražoto produkciju kopš novembra piedāvā iegādāties arī internetveikalā. “Viņi mani uzmeklēja un aicināja sadarboties. Sākumā uz to raudzījos skeptiski, bet lieliskās sadarbības dēļ savas domas mainīju. Ja man būtu iespēja, savu preci dotu vēl trim internetveikaliem, tad uz tirdziņiem vispār varētu nebraukt. Tomēr likumdošana nosaka, ka mājražotāji, kas ražo dzīvnieku izcelsmes produktus, veikalam drīkst atdot tikai 30 procentus no savas saražotās produkcijas,” stāsta Ineta.

Iegūst finansējumu projektā
SIA “Pakalnieši” ir realizējuši arī projektu “Siera ražošanas attīstība Pakalniešos”.
Projekta mērķis ir saražotās produkcija apjoma palielināšana, ieviešot mūsdienīgu produkcijas uzglabāšanas, pārvadāšanas un iepakošanas procesu. Projekta kopējās izmaksas 27 619 eiro, no kuriem Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai publiskais finansējums – 19 288 eiro. 

Projekta realizācijas laikā tika iegādāta kravas automašīna ar aukstuma izolēto iekārtu. “Kā gan mēs bez tās pirms tam varējām iztikt!” tagad domā Ineta. Iegādāta tika arī iepakošanas vakuuma iekārta. Tagad uzņēmumam ir iespēja nodrošināt optimālo temperatūru produktu uzglabāšanai un pārvadāšanai. Tāpat paaugstinās produkcijas uzglabāšanas ilgums.

Raksts publicēts laikrakstā “Dzirkstele” 2017. gada 15. augustā


Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.