Pirmdiena, 15. decembris
Johanna, Hanna, Jana
weather-icon
+2° C, vējš 2.87 m/s, R-DR vēja virziens

Trīs veidi, kā kafija var ietekmēt tavu produktivitāti

Kafijas
krūze lielai daļai strādājošo ir vitāli nepieciešama rīta
žāvu atgaiņāšanai – tā mūs “ceļ” no rītiem, uztur
modrus dienā un palīdz sakoncentrēties darba dienas izskaņā. Ik
dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda
kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu
enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir
pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu
darba spējas, liecina Narvesen apkopotie pētījumi1,
kas analizē kafijas spēju stimulēt darba un prāta spējas.

Ikdiena
kļūst arvien dinamiskāka, un arvien vairāk strādājošo kafiju
izvēlas baudīt pa ceļam, liecina Narvesen novērojumi
tirdzniecības vietās un iegādāto kafiju skaits – gada laikā
Latvijas iedzīvotāji izdzer kafiju, kas mērāma vairākos miljonos
krūzīšu.

“Narvesen
iepērkas 75% Latvijas iedzīvotāju, un katrs devītais pircējs
iegādājas enerģijas pilno kafiju,” stāsta Narvesen kafijas
eksperte Edīte Vimba. Kamēr pasaulē pēdējos gados kafijas
uzvaras gājienu iet Cappuccino,
Latvijas iedzīvotāju TOP3 nemainīgi ir klasiska kafija ar pienu,
Caffe
Latte

un stipra, aromātiska melna kafija.

“Kafijas
popularitāti nemainīgi uztur tie, kam kafija un darba spējas ir
divi nedalāmi lielumi – kā liecina dažādi pētījumi, līdz ar
baudījumu garšas kārpiņām tumšais, aromātiskais dzēriens
ietver vairākas stimulējošas īpašības,” dalās Edīte Vimba.

Ceļ
koncentrēšanās spējas

Ķīmiskā
formula C8H10N4O2, plašāk pazīstama kā kofeīns, pēc iedarbības
ir stimulants,
kura galvenais iedarbības mehānisms ir adenozīna darbības (kas
rada miegainību) bloķēšana.2
Tas izskaidro, kāpēc daudzi no mums, patērējot kafiju, jūtas
mazāk noguruši.
Mazās
devās kofeīns uzlabo arī garīgo darbību un modrību. Protams,
kofeīns neietekmē visus vienādi, katra personiskā reakcija uz
kofeīnu var būt ļoti atšķirīga.

Nacionālās
Kafijas Asociācijas (The National
Coffee Association
)
pētījums liecina, ka kafija īsā laikā var veicināt kognitīvās
funkcijas, īstermiņa atmiņas un koncentrēšanās spēju
uzlabošanos, tādējādi prātam ļaujot uztvert jaunu informāciju
daudz ātrāk. Pašsaprotami, ka dienas laikā līdz ar dažādu
lēmumu pieņemšanu krītas mūsu koncentrēšanās spējas un daļa
darbu tiek veikti “automātiski”.
Paškontroli
un koncentrēšanās spēju var stiprināt ar kafiju, īpaši tad,
kad esam pārguruši. Pieņemt lielus lēmumus uz noguruma fona nav
prātīgi, tādēļ, ja dienas beigās jāpieņem vēl kāds svarīgs
lēmums, krūze kafijas palīdzēs uz mirkli sakoncentrēties,
kontrolēti izsvērt visus par un pret un lemt ar “skaidru”
prātu.

Prāta
asumam un ātrākām mācībām

Ikviens,
kas nemitīgi meklē veidus, kā papildināt savas zināšanas,
ikdienā patērē dažādu saturu. Neatkarīgi no tā, vai tie ir
raksti un blogi, žurnāli, zinātniski pētījumi, grāmatas,
podkāsti vai video, šī informācija palīdz pieņemt lēmumus,
ieviest jauninājumus un īstenot jaunas idejas savā profesionālajā
jomā. Cik produktīvāki mēs būtu, ja spētu šo informāciju
apgūt ātrāk? Pētījums3
vēsta, ka 200 mg kofeīna4
uzņemšana liek smadzenēm ātrāk uztvert vārdus un frāzes.
Pētījumā arī konstatēts, ka kafijas patēriņš rada uzlabotu
īstermiņa atmiņu un paaugstina spēju atrisināt loģikā
balstītas problēmas. Neatkarīgi no tā, vai apgūstat jaunas
tehnoloģijas, izmēģināt jaunu hobiju vai vienkārši pārlasāt
dokumentus, krūze kafijas var veicināt informācijas uztveres
ātrumu.

Veicina
radošumu un uzlabo noskaņojumu

Dažādi
pētījumi norāda uz kafijas rituālu ietekmi mūsu radošumā.
Tiem
gan nav tiešas saistības ar kafijas dzeršanas ķīmisko ietekmi,
bet gan kafiju kā iedvesmas avotu. Kafijas baudīšana ir sava veida
socializēšanās forma. Tikšanās ar kolēģiem un klientiem pie
kafijas tases var lauzt pastāvošos komunikācijas šķēršļus,
raisot daudz brīvākas sarunas.

Kāda
pētījuma pārskats liecina, ka atkārtota 75 mg kofeīna
(pielīdzināms vienai tasei kafijas) lietošana ik pēc 4 stundām
var veicināt ilgstošu garastāvokļa uzlabošanos dienas laikā.5
Garastāvokli ietekmē ne tikai pats kofeīns, bet arī kafijas
baudītāja ekspektācijas pēc kofeīna uzņemšanas, līdz ar
enerģijas pieaugumu gūstot arī labāku garastāvokli.6
Pozitīvs noskaņojums un laba pašsajūta ir būtisks
priekšnoteikums produktīvam darbam komandā, tādēļ radošai un
pozitīvai darba atmosfērai ikrīta sapulci, iespējams, ir vērts
sākt ar kopīgu kafijas rituālu.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.