Viena
no svarīgākajām lietām jebkuram produktam ir tā derīguma
termiņš. Īpaši svarīgi tas ir tad, ja produkta ārējais izskats
var palikt nemainīgs pat vairākas nedēļas pēc tā iegādes.
Piemēram, pēc olas čaumalas būs grūti saprast, cik svaiga tā
ir. Tāpēc AS “Balticovo” – lielākais olu un olu produktu
ražotājs Ziemeļeiropā un eksperts olu produktos – ir
sagatavojis padomus, kā pārliecināties par savā ledusskapī
atrodamo olu derīgumu, kā arī priekšnoteikumus labākai olu
uzglabāšanai.
Veidi,
kā pārbaudīt olas svaigumu
Viens
no vieglākajiem veidiem, kā pārbaudīt olas svaigumu, ir ievietot
to ūdenī. Ja ola ir svaiga, tā nogrimst un paliek tvertnes dibenā
horizontāli. Ja tā vairs nav pirmā svaiguma, tad tvertnē
atradīsies apmēram pa vidu vai trauka apakšā nedaudz slīpi un ar
resno galu uz augšu. Savukārt, ja ola ir bojāta un uzturā vairs
nav izmantojama, tā nekavējoties uzpeldēs virspusē. Tas
skaidrojams ar to, ka olas čaumala ir poraina, līdz ar to olā
esošais mitrums laika gaitā iztvaiko, bet iekšā ieplūst arvien
vairāk skābekļa. Tādējādi olas gaisa “kabata” kļūst
lielāka, un pati ola vieglāka.
Šo
pašu gaisa “kabatu” var pārbaudīt arī nedaudz citādākā
veidā – ar spēcīgas gaismas avotu. Caurskatot olu, var redzēt
to, cik daudz gaisa sakrājies olā un vai to ieteicams lietot
uzturā. Turklāt, ja olu nedaudz pakratot var dzirdēt šļakstus
vai viļņošanos, uzreiz var atmest citas pārbaudes metodes, jo ola
pavisam noteikti vairs nav svaiga – tajā iekļuvis gaiss, kas tad
arī rada šīs blakus skaņas.
Lai
pilnībā pārliecinātos par olas svaigumu, to var arī uzsist uz
šķīvja un aplūkot, kā tā izskatās šķidrā veidā. Svaigām
olām ir augstāks un viendabīgāks olbaltums. Savukārt vecām olām
olbaltums ir ūdeņains un viegli atdalās no dzeltenuma. Arī AS
“Balticovo” savā laboratorijā regulāri pārbauda olu gaisa
“kabatas”, dzeltenumu augstumu un čaumalas izturību, kas ir vēl
viena svaiguma pazīme. Proti, tieši olas, kuru čaumalas nav
traumētas, ilgāk saglabāsies svaigas. Tāpēc arī mājas
apstākļos olas ar ieplīsušām čaumalām ieteicams uzturā
izlietot pēc iespējas ātrāk.
Veidi,
kā saglabāt olas svaigas
Pēc
Eiropas Savienības standartiem, olas derīguma termiņš ir 28
dienas. Taču, ja olas tiek glabātas ledusskapī, un ir ievēroti
arī citi priekšnoteikumi, tās var glabāt pat 90 dienas. Olu
svaigumu visvairāk ietekmē tieši temperatūra un gaisa mitrums,
tāpēc vislabāk tās uzglabāt sausā temperatūrā pie +4 – +6 C.
Ja olas tiks uzglabātas mitrā gaisā, var veidoties pelējums.
Turpretī, ja olas tiks uzglabātas pārāk augstā temperatūrā,
tās ātrāk izžūs, veidosies liela gaisa “kabata”, un līdz ar
to olas arī ātrāk sabojāsies.
Vērts
ņemt vērā arī to, ka, ja olām blakus atradīsies produkti ar
stipru smaržu, arī olas šo smaržu var pārņemt. Tā kā olas
čaumala ir poraina, tad tai izžūstot, olā sasūcas gan gaiss, gan
apkārtējās smaržas. Tādējādi plānoto maltīti var sabojāt
kāda pavisam neplānota vai pat nevēlama piegarša, tāpēc
ieteicams olas glabāt vai nu atsevišķā ledusskapja nodalījumā,
vai nemaz neizņemt tās no iepakojuma.